2010. január 18., hétfő

Református falinaptár az Érmellékről

Református falinaptár az Érmellékről

Bihari Napló / Erdon
18.01.2010

Bihar megye - Az Érmelléki Református Egyházmegye 5-ik éve jelenteti meg falinaptárát, amelynek elkészítésére Kulcsár Árpád értarcsai, és Szabó Zsolt gálospetri református lelkipásztorok vállalkoztak.


Az idei érmelléki református falinaptár
Az idei érmelléki református falinaptár

A napok, hónapok múlását számon tartandó sokan naptárakat vásárolnak évről évre. A különféle méretű, és különféle ízléseknek, igényeknek megfelelő kiadványok közül kitűnnek a keresztyén egyházak által kiadott naptárak, kalendáriumok. Ezekben a kiadványokban a névnapok és egyházi ünnepek megjelölése mellett a Szentírásból olvasandó napi igék is helyet kapnak. Sok keresztyén ember számára nélkülözhetetlen egy ilyen naptár. Az Érmelléki Református Egyházmegye 5-ik éve jelenteti meg falinaptárát, amelynek elkészítésére Kulcsár Árpád értarcsai, és Szabó Zsolt gálospetri református lelkipásztorok vállalkoztak.

Érdekesek, tartalmasok

Még 2005-ben fogalmazódott meg a falinaptár ötlete, és a következő évre meg is valósult. A nyomdatechnikai kivitelezésben Szalai István formatervező volt segítségükre az első években, majd később Szabó Attilával folytatták ezt a munkát. Ezeknek a falinaptárak sajátosságává vált, hogy a fentebb említett igényeknek megfelelve törekedtek a készítők évről-évre arra is, hogy ne csak nevében, de látványában is az érmelléki református keresztyének számára érdekesek és tartalmasak legyenek.

Egyházközségek fényképei

Ennek az elképzelésnek a mentén haladva a készítők fényképezőgéppel a kezükben az évek során végigjárták az Érmelléki Református Egyházmegye mind a 38 gyülekezetét, és a templomokról fényképeket készítettek, majd ezeket a képeket feldolgozva jelenítették meg a gyülekezeteket is a naptárakon. Az idei évben az érseléndi, gálospetri, ottományi, papfalvi, poklostelki, sándorfalvi, szalacsi, székelyhídi, szentjobbi, kraszna-szolnokházi, tóti, újsemjéni, vedresábrányi templomok belső bútorzatáról készült képek szépítik a naptárt. Az igényes kivitelezésű kiadvány megvásárolható a lelkipásztori hivatalokban.


Nincsenek megjegyzések: