2010. január 18., hétfő

Patriarhia: Atac CNSAS impotriva Bisericii

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE
18-01-2010

http://www.basilica.ro/_layouts/images/header_07.jpg

Atac CNSAS împotriva Bisericii


- Criză de identitate şi pierdere a credibilităţii-


Patriarhia Română îşi manifestă indignarea şi dezaprobarea faţă de implicarea vădită a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) în campania de denigrare a clericilor ortodocşi prin scurgerea de informaţii îndoielnice către unii „mercenari mediatici” şi alte persoane interesate să umilească şi să lovescă în slujitorii Bisericii înainte de pronunţarea instanţei de judecată civilă. Această situaţie gravă este în flagrantă contradicţie cu legislaţia în vigoare (OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii aprobată prin legea 293/2008), precum şi cu deontologia funcţionarului public.

CNSAS continuă să se dovedească incapabil să evalueze în mod obiectiv atitudinea clericilor ortodocşi faţă de regimul comunist.

Funcţionari publici ai CNSAS, sub protecţia anonimatului, încalcă flagrant deontologia funcţionarului public şi îşi permit în continuare să facă aprecieri iresponsabile şi tendenţioase în presă privind slujitorii Bisericii.

Reamintim faptul că în timpul dictaturii comuniste Biserica a fost singura instituţie care nu s-a identificat cu ideologia ateistă de stat, ceea ce a determinat din partea regimului ateu folosirea - prin intermediul fostei securităţi - a unor mijloace de presiune inimaginabile. Fără a ţine cont de acel context extrem de ostil în care Biserica a supravieţuit şi de umilirea şi şantajul la care au fost supuşi clericii ortodocşi în timpul dictaturii comuniste, cei ce practică azi aşa-numita deconspirare a clericilor colaboratori ai securităţii, folosind verdicte pripite de presă, operează, de fapt, asasinate morale la comandă, considerând că astfel nu dau seamă nimănui.

Dat fiind faptul că această manieră tendenţioasă de lucru a CNSAS privind slujitorii cultelor religioase îi vizează doar pe clericii ortodocşi, ne îndreptăţeşte să considerăm că această acţiune a lor şi a celor pe care-i slujesc se încadrează într-o campanie de discreditare a Bisericii Ortodoxe Române, condusă de cei deranjaţi de marea credibilitate a acesteia în viaţa poporului român profund religios şi apărător al valorilor creştine în faţa atacurilor curentelor secularizante. Oricum, credibilitatea Bisericii nu va scădea, ci mai degrabă CNSAS va pierde din credibilitate şi îşi va adânci criza de identitate juridică şi etică.


Nincsenek megjegyzések: