2010. január 15., péntek

Omul lui Basescu a devenit seful CNSAS

Omul lui Băsescu devine şef peste dosarele Securităţii

http://www.evz.ro/template/images/sigla.jpg

Evenimentul Zilei
Mirela Corlățan
Vineri, 15 Ianuarie 2010

Reprezentantul preşedintelui Traian Băsescu în CNSAS, Dragoş Petrescu, a devenit ieri şeful instituţiei.

http://www.evz.ro/pictures/articles/big/e04c548311843f64c9a90729a025f8f4.jpg
Dragoș Petrescu, a devenit ieri șeful CNSAS


După ce fostul preşedinte Ladislau Csendes şi-a dat demisia la sfârşitul anului trecut, la câteva zile după apariţia în EVZ a unei analize de bilanţ a instituţiei, Colegiul CNSAS şi-a ales un nou preşedinte. Dintre cei zece membri ai Colegiului, rămaşi după moartea lui Ticu Dumitrescu, şase au votat pentru Dragoş Petrescu şi patru pentru contracandidatul său, Laurenţiu Tănase, reprezentantul PSD.

Prin vot unanim, Colegiul a decis şi că Petrescu va rămâne cel mult un an în funcţie, cu un raport la şase luni. Laurenţiu Tănase a candidat şi la alegerile anterioare din Colegiu, în 2007, când a fost ales preşedinte Ladislau Csendes şi vicepreşedinte Virgil Ţârău.

În septembrie 2007, printr-un gest controversat, imediat după ce PF Daniel a devenit patriarh, Laurenţiu Tănase, teolog de formaţie, a mers în vizită oficială la Patriarhie pentru a discuta despre deconspirarea preoţilor.

Nici Dragoş Petrescu nu a fost ferit de controverse. Înainte de a ajunge în CNSAS (2006), Petrescu a fost contestat de foştii săi colegi de la Institutul Român de Istorie Recentă (IRIR), pe care l-a condus timp de trei ani. Istoricii Marius Oprea, Stejărel Olaru şi Armand Goşu au susţinut că Petrescu s-a opus investigaţiilor privind studierea istoriei Securităţii la IRIR.

În octombrie 2006, numele lui Dragoş Petrescu, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, a fost implicat în scandalul doctoratului inexistent al istoricului Sorin Antohi. Acesta din urmă îşi trecuse în CV un doctorat pe care nu-l susţinuse niciodată şi pe baza căruia condusese el însuşi teze de doctorat, printre care pe cele ale soţilor Dragoş şi Cristina Petrescu. Soţia actualului preşedinte CNSAS e cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Politice.

„Îl cunosc foarte bine pe Dragoş Petrescu, am fost în comisia lui de doctorat, este un istoric autentic, cu importante publicaţii în ţară şi în Vest. A participat la numeroase conferinţe internaţionale, unde a prezentat lucrări remarcabile”, l-a susţinut politologul Vladimir Tismăneanu.


Nincsenek megjegyzések: