2010. január 23., szombat

Blogolást javasol a papoknak a pápa


Blogolást javasol a papoknak a pápa


http://www.fn.hu/files/_fn9/img/fn9_logo4.gif

FN.hu, MTI
2010. január 23.

Az interneten hatékonyabban lehet hirdetni Isten igéjét Benedek pápa szerint, aki az új médiát méltatta az újságírók védőszentjének napján.

XVI. Benedek pápa legújabb üzenetében felhívta a katolikus egyház papjait, hogy az evangélium hirdetésében használják a modern kommunikációs lehetőségeket és az internetet.

A katolikus egyházfő a tömegtájékoztatás világnapjára kiadott üzenetében, amelyet hagyományosan Szalézi Szent Ferencnek, az újságírók védőszentjének emléknapján, január 23-án hoznak nyilvánosságra, azt írta, hogy az új média a hithirdetés "új korszakát" teszi lehetővé. A május 16-án esedékes idei világnap témája: "A pap és a lelkipásztorkodás a digitális világban: az új média Isten szava szolgálatában".

"A modern kommunikációs eszközök által a pap bemutathatja az egyház életét, és segíthet a ma emberének Krisztus arcát felfedezni" - írta a pápa, sürgetve, hogy a papok a blogokat és online-videókat is használják az evangelizálásban. Mint írta, az internet használatát a papképzés részévé kell tenni. A papnak - fogalmazott a pápa - "lelket kell adnia az internet kommunikációs folyamának".

"A papok fordítsanak különleges figyelmet a nemhívőkre, a keresőkre, azokra, akik abszolút, nem múlandó értékekre vágynak (...) a digitális világban is nyilvánuljon meg Isten szeretetteljes figyelme az emberek iránt, amely Krisztusban valósul meg" - írta.

XVI. Benedektől magától sem idegen a világháló, amelyet környezete szerint rendszeresen használ, postájának egy része is e-mailen érkezik. 2009 májusában a Vatikán a YouTube videomegosztón saját oldalt nyitott, amelyen közzéteszi a pápával kapcsolatos híreket, az utazásairól készült videofelvételeket, a Vatikán által elfogadott legfrissebb dokumentumokat. Néhány éve a Vatikánnak saját honlapja is van, amint a Vatikáni Rádió is rendelkezik többnyelvű internetes oldallal.


Nincsenek megjegyzések: