2010. január 13., szerda

21 új egyház alakult tavaly Mo-n

Huszonegy új egyház alakult tavaly

MTI / NOL
2010. január 13.

Többek között az Út Gyermekei Egyházat, az Ezüstszem Spirituális Központ Egyházat, a Noé az életért Közösséget és a Reform Egyházat jegyezték be.

A Fővárosi Cégbíróságon hét egyházat - Az Út Gyermekei Egyház, Ezüstszem Spirituális Központ Egyház, Integritas Divina et Humana Egyház, Noé az életért Közösség, Natio Illiryca Keresztény Egyház, Reform Egyház, Verbum Dei Missziós Testvéri Közösség - jegyeztek be. Pest megyében négy vallási szervezet alakult: Békesziget Egyháza, Jézusi Teljes Evangéliumi Közösség Ökumenikus Gyülekezete, Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat, Yotengrit a Tengervégtelen Ős-Szellem Egyháza.

Fejér megyében két egyház, a "Magyarországi Keresztény Misszió Szövetség" Egyház és az Aranybárka Egyház kérte a területileg illetékes cégbíróságtól a bejegyzését. A fennmaradó nyolc új egyház: De La Salle Szent János Egyház (Baranya), Silencio Hitközösség (Bács-Kiskun), Mária Temploma Egyház (Békés), Debrecen Menhely Egyház (Hajdú-Bihar), Béke Gyülekezet (Komárom-Esztergom), Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház Magyarországi Egyházteste (Somogy, ez utóbbi egy egyházi önálló szervezetként lett feltüntetve), Ekklesia Gyülekezet (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Hiszünk és Cselekszünk Kisegyház (Veszprém).

Az egyházak közül van, amelyik polgári védelmi, tűzoltási tevékenységet, valamint a bűnmegelőzés népszerűsítését jelölte meg céljául, más új egyház "a tudatosság egyre magasabb szintjére való segítés"-ét szeretné elérni "anélkül, hogy a hit megélését kötelezően előírt rítusokkal tenné mechanikussá". Más egyház célja "a hitben való megerősödés előmozdítása és segítségnyújtás az időseknek az emberhez méltó körülmények közötti időskor megéléshez", míg van olyan, amelynek tanítása az ősi magyar hitvallásban gyökerezik, illetve más vallási szervezet többek között Jézus második eljövetelére helyezi a hangsúlyt - közölték.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium legutóbb 2007-ben kiadott Magyarországi egyházak, felekezetek, vallási közösségek című kötete 168 egyházat sorolt fel.


Nincsenek megjegyzések: