2010. január 11., hétfő

Nem rabszolgák építették a piramisokat

Bizonyíték: nem rabszolgák építették a piramisokat + Képek

Magyar Nemzet
2010. január 11.

Nem rabszolgák, hanem szabad emberek építették az egyiptomi nagy piramisokat – ezt támasztják alá az egyik egyiptomi régész szerint a Gízában nemrég feltárt sírok.

Az új sírok, amiket Gízában találtak, azt a nézetet erősítik, hogy a nagy piramisokat szabad emberek építették, nem rabszolgák, ahogyan azt eddig sokan hitték – jelentette ki Egyiptom főrégésze a Reuters beszámolója szerint. Az építőmunkások sírjait ugyanis a fáraó piramisa mellett találták meg, ez pedig azt mutatja, hogy ezek az emberek semmi esetre sem rabszolgák voltak – fejtette ki Zahi Hawass, aki az egyiptomi ásatásokat vezeti. Rabszolgákat ugyanis, véli a régész, nem temettek volna a fáraó sírja mellé.





A nemrég feltárt sírban – amelyeket a régész a század egyik legjelentősebb felfedezésének tart – azoknak a munkásoknak a maradványai nyugszanak, akik Khufu (Kheopsz) és Khafre piramisait építették 4510 évvel ezelőtt. A régész szerint téves az a nézet is, amely eredetileg a görög történetírótól, Hérodotosztól származik, miszerint százezer ember kellett a piramis építéséhez, Hawass úgy véli, mindössze tízezren lehettek a munkások. Azokat a földműveseket, akik a piramisépítési munkálatokban részt vettek, mentesítették az adófizetés alól a régész szerint.




Fotók: Reuters

A munkások sírjainak felfedezése még 1990-ben, véletlenül történt, amikor egy ló megbotlott egy kiálló téglaszerkezetben tíz méterre a temetkezési területtől.


Nincsenek megjegyzések: