2010. január 13., szerda

A szekularizáció hívei is gyakran gondolkodnak dogmatikusan

A szekularizáció hívei is gyakran gondolkodnak dogmatikusan

http://www.magyarkurir.hu/design/alap/img/logo.jpg

Magyar Kurír
2010. január 12.

A szekularizáció hívei sokszor ugyanannyira, sőt néha még dogmatikusabban gondolkodnak, mint a legrosszabb szemellenzős, bigott vallásos – mondta Vincent Nichols westminsteri érsek. A főpásztor az angliai és walesi püspökök hamarosan esedékes, római ad limina látogatása alkalmából beszélt a BBC-nek erről, miután azt kérdezték tőle, hogy meg lehet-e engedni, hogy a vallás részt vegyen a politikába. A püspökök a pápával a szélsőséges szekularizmust is megvitatják január 25-én.

http://www.magyarkurir.hu/kepek/hirek/30728/fokep/kep.jpg

Amint az érsek mondta: a közélet nem semleges terület – ugyan lehet, hogy egyesek előállnak a semlegesség kívánalmával, de igazából mindenki a saját értékeivel vesz részt benne. A kérdés az, hogy mennyire vagyunk nyitottak ezen értékek irányába, mennyire megalapozott az álláspontunk, és hogy őszintén elköteleződtünk-e a párbeszédre. A vallásnak ugyanúgy van joga részt venni a közéletben, ahogy mindenki másnak – szögezte le az érsek.

Az érsek, akárcsak annak idején, beiktatási szentmiséjén, arra is felhívta a figyelmet, hogy sok múlik azon: mennyire tiszteletteljes a párbeszéd hívők és nem hívők között. Nichols figyelmeztetett a szekularizmus egyre agresszívabbá váló természetére. Elődje, Cormac Murphy-O'Connor bíboros szerint a szekularizáció barátságtalan légkört teremtett a hívő emberek számára, és úgy kezeli a hitet, mint valami egyéni különcséget.

A Catholic Herald az ír pedofilbotrányról is megkérdezte az érseket. Vincent Nichols válaszában kifejtette: az egyház mindig is a bűnösök egyházának tartotta magát. A bűn emberségünk része, ezzel együtt kell Isten elé állnunk. Krisztus megváltó műve nemcsak olyasvalami, amit az egyház adminisztrátorként szétoszt, hanem valami, amit élnünk kell.

A nyilvánosság elé tárt bűnök megtisztíthatják a hitet, valamint megszabadíthatnak attól a kenetteljességtől, ami manapság könnyen körbelengi a papságot és egyházat – mondta a westminsteri érsek.

Az ad limina látogatáson a püspökök meglátogatnak számos vatikáni kongregációt és más intézményt, valamint mindegyiküket magánkihallgatáson fogadja a pápa. Korábban már minden egyházmegye részletes jelentést küldött helyzetéről a Vatikánba.


Nincsenek megjegyzések: