2010. január 25., hétfő

Lebontják régi templomaikat a franciák

Lebontják régi templomaikat a franciák

http://www.mult-kor.hu/pic/bgr_header.png

múlt-kor.hu
2010. január 25.

Franciaország vidéki falvaiban egyre több régi templomot bontanak le, ugyanis a helyi önkormányzatoknak nincs pénzük a felújításra és a fokozottan romló állapotú épületek karbantartására, ezért új, kisebb és gazdaságosabb szentélyek felépítését tervezik.

http://www.mult-kor.hu/image/article/main/.cut-460x310/27694.jpg

A nyugat-franciaországi kisváros, Gesté egyik legérdekesebb látnivalója a 19. százban épült templom és parókia épülete. A neogótikus stílusú, hatalmas épületegyüttes egy 16. századi templom romjaira épült. Állapota azonban mára annyira megromlott, hogy drótkerítéssel vették körbe, megóvva a látogatókat a lehulló kődaraboktól és törmelékektől. A 900 ember befogadására alkalmas kőépület 4 éve áll üresen, és helyzetét a költségvetési hiány még jobban befolyásolja: a templomot és a hozzá tartozó parókiát ezért most lebontják, hogy helyére egy gazdaságosabbat építsenek.

A városi tanács két éve szavazással döntött a bontásról, mert az épület tatarozása 4,4 millió dollárba kerülne. Ezzel szemben a ledöntés és egy új templom építése kijönne 1,9 millió dollárból. „A nagysága miatt mindig is költséges lesz a fenntartása” - véli Jeann-Pierre Léger, a falu részidős polgármestere. Gesté helyzete nem egyedüli, több ilyen sorsú település létezik Franciaországban. A környéken 2006-ban egy 19. századi templomot bontottak szét, előtte pedig egy másikat.

A városlakók közül sokan kitartanak az építmény mellett, szerintük a városvezetés túlbecsülte a felújítás költségeit. „Nem értünk egyet a becsült összeggel” - vélekedik Alain Durand, aki mozgalmat indított el a templom megmentéséért. Szerinte „a kérdés politikai. Ha lebontják és újat építenek a helyére, az csak a munkanélküliség csökkentését szolgálná.”

A helyzet nem példa nélküli: Angliában és Olaszországban a használaton kívüli templomokat lakóhellyé, bolttá, vagy múzeummá alakították át. Annak ellenére, hogy a franciák érzelmi ellenállása ezt nehezen engedné meg, egy dijoni templom színházként, az alsace-i zsinagóga pedig múzeumként működik. A templomok sorsáról vívott harc emellett összefonódik a nem vallásos kormánytagok cselekedeteivel is: amikor csökkenteni akarták a katolikus egyház befolyását, akkor az összes vidéki templomot és katedrális a helyi önkormányzatokra sózták rá.

Béatrice de Andia, a vallási örökségfigyelő központ elnöke szerint körülbelül 90 ezer ilyen templom van Franciaországban, és ezek közül 17 ezer - műemlék jellege miatt - kormányzati védelem alatt áll. Ezen építmények 10%-a nagyon rossz állapotú, mert nem kapnak támogatást. „Lehet, hogy az egyház örökkévaló, de a templomok nem” – mondta az elnöknő, aki fel szeretné hívni a figyelmet a veszélyeztetett műemlékekre.

Az épület sorsáról folytatott vita két táborra osztotta Gesté lakóit, és a többség meg szeretné menteni a régi templomot, hiszen attól tartanak, hogy az új épületben már semmilyen szakrális érték nem marad majd.


Nincsenek megjegyzések: