2010. február 10., szerda

MC Boldogság: rapper szerzetes szteppel a buddhizmusért

MC Boldogság: rapper szerzetes szteppel a buddhizmusért

mti / reuters / transindex
9.2.2010

Rappel és énekel a Japánban MC Boldogság néven ismertté vált buddhista szerzetes, aki most a hip-hop mellett új oldaláról mutatkozik be: szteppel a vallás nevében.

Tagai Kanso vezeti a Tokió központjában fekvő, 400 éves Kjóoudzsi-templomot, amely korábban hagyományos csengőkkel és lágyan zümmögő vallási énekekkel kínált lehetőséget a híveknek az elmélyülésre. Mígnem Tagai gondolt egyet, "adott egy kis kakaót" a szútrákra, és rappelni kezdte az ősi tanításokat - modern japán nyelven.

"Először angolul hallottam rapet, és nem értettem belőle egy kukkot sem. De rájöttem, hogy ugyanígy elő lehet adni a buddhista szútrákat (szent verseket), amelyek régi szanszkrit nyelvéből meg a hívek nem értenek általában semmit. És az az igazság, hogy a rap ráadásul jó hangulatot teremt, még ha nem is értjük a szöveget" - mondta Tagai.

A szerzetesre a hívek ekkor, 2006-ban ragasztották az MC Happiness (MC Boldogság) becenevet. A most 49 éves szerzetes számos ifjúsági rendezvényt szervez templomába, művészeket hív meg a sajátos összejövetelekre, amelyeken modern japán nyelv is jócskán keveredik az ősi szövegekhez, így a mai emberhez közelebb viszi a vallásos elmélyülést.

"A fiatalok számára új megközelítésbe helyezzük a tanokat, és őszintén remélem, hogy ők meg is látják a buddhizmus vidám, szórakoztató oldalát, ezen keresztül pedig ráéreznek a vallásra" - magyarázta. Tagai filozófiája valóban számos hívet szerzett már. A művészi vénájú szerzetes most még tovább lép: szteppel vegyíti a buddhista szútrák előadását. Az első rendhagyó imáján egy hivatásos táncost kísérnek majd Tagai rap szútrái, ám később maga a pap is színpadra penderül majd. A következőkben tervei között szerepel még szambával és más táncokkal fűszerezett ima is.

Japánba a VI. században érkezett a buddhizmus, a mai lakosságnak pedig legalább 86 százaléka követi ezt a vallást.







Nincsenek megjegyzések: