2010. február 16., kedd

Megbüntetheti a pápa az ír egyházi vezetést

Pedofil botrány Írországban - Megbüntetheti a pápa az ország egyházi vezetését

http://www.nepszava.hu/images/bg/logo.gif

Népszava
R.T.
2010.02.16.

Két napos konzultációt kezdett a pápa a Vatikánban tegnap az összes Írországban szolgálatot teljesítő püspökkel és segédpüspökkel. Így 24 főpapnak kell számot adnia az egyházi személyek által szexuálisan zaklatott és megalázott gyermekek ügyéről. Gyermekvédelmi szervezetek azt várják XVI. Benedektől, hogy keményen megbünteti a főpapokat. Írországot sokkolták a gyermekek megrontásáról szóló tavalyi jelentések.

http://www.nepszava.hu/image/?id=226074&ext=jpg&type=&th=x

A megbeszélések ma érnek véget, ám előre valószínűsíthető, hogy gyors döntésre nemigen számíthatunk a pápa részéről. Egyelőre arról van szó: megbeszélik a további stratégiát azért, hogy "elkerüljék a jövőbeni hasonló eseteket" - közölte Tarcisio Bertone bíboros államtitkár. Bizonyos az is, hogy az ír főpapok lemondásáról nem lesz szó.

Írországban két különböző jelentés is sokkoló adatokat tett közzé a papok által elkövetett szexuális visszaélésekről. Tavaly májusban az úgynevezett Ryan-, decemberben pedig a Murphy-jelentés okozott megütközést a közismerten vallásos államban. Sean Brady bíboros, Írország prímása és Armagh érseke közölte: mindegyik főpap intenzíven készült a pápával való, nyilván nem túl kellemesnek ígérkező találkozásra.

Néhány az áldozatokat képviselő csoport amiatt tiltakozott, mert a Vatikánba rendelt püspökök között van Martin Drennan, Galway püspöke is. A főpapot tavaly november óta többen lemondásra szólították fel, mert név szerint említették a Murphy-féle jelentésben egy a fővárosban, Dublinban elkövetett szexuális visszaélés kapcsán. Drennan azonban nem hajlandó a visszalépésre, mint fogalmazott, "semmiféle negatívat sem állítottak rólam a jelentésben. Nem hiszem, hogy bármilyen kérdésre kellene válaszolnom ezzel kapcsolatban" - állította. Kérdés ugyanakkor, miként vélekedik erről XVI. Benedek. Mindenesetre tény, egyedül az ő neve merült fel a Murphy-jelentésben.

Ugyancsak a Vatikánba rendelt főpapok között találhatjuk Jim Moriartyt, Kildare és Leighlin püspökét. Bár az ő neve egyik jelentésben sem szerepelt, tavaly közvetlenül karácsony előtt felajánlotta lemondását a pápának a pedofil-ügyek rossz kezelése miatt. Elismerte, hibákat követett el, egyben bocsánatot kért az áldozatoktól. Moriarty 1991-től 2002-ig szolgált a dublini egyházmegyében.

A 720 oldalas Murphy-jelentést tavaly november 26-án hozták nyilvánosságra. A dublini kormány megrendelésére készítették, s az 1975-2004 közötti, egyházi személyiségek által elkövetett szexuális visszaéléseket tárta fel. Ebben megállapították, hogy a kilencvenes évek közepéig a dublini egyházmegye titokban tartotta ezeket az eseteket. A dokumentumból az is kiderül, hogy néhány bűncselekményt a dublini érseki székesegyházban követtek el.

Tavaly májusban kisebb belpolitikai válságot is okozott az akkor közzétett Ryan-jelentés. A kormányzat által létrehozott bizottság e dokumentumban megállapította, hogy az országban rendszeresen bántalmazták, szexuálisan zaklatták és megalázták a gyerekeket a katolikus egyház által fenntartott árvaházakban és javítóintézetekben a múlt század évtizedeiben. Ez a nyomozás kilenc évig húzódott el. A vizsgálatot még Bertie Ahern volt ír kormányfő rendelte el 1999-ben, miután egy dokumentumfilm-sorozatból napvilágra került több egykori áldozat beszámolója az egyházi intézetekben uralkodó borzasztó körülményekről.

Bár a jelentés neveket nem tartalmazott, egy korábbi dokumentumból tudni lehet, hogy az egyik legszörnyűbb eset Brendan Smyth nevéhez fűződik, aki 1945-től 44 éven át (!) rontott meg gyermekeket. Honfitársa, Jim Grennan plébános akkor követte el a bűntetteket, amikor az elsőáldozásra készítette fel tanítványait. Sean Fortune atya pedig öngyilkosságot követett el, mielőtt megkezdték volna perét Dublinban.

Írországban komoly felháborodást okoz, hogy a kártérítés egy jelentős részét az adófizetőkkel fizettetik meg. Ennek összege már eddig is meghaladta az egymilliárd eurót. Az egyház még 2002-ben kötött megállapodást a kormánnyal. Ennek értelmében az egyházi vezetés 128 millió euró fizetésére kötelezte magát, ami az akkori becsült kártérítés felének felelt meg. Csakhogy utóbb kiderült, hogy az addig megismert bűncselekménynél jóval több szexuális visszaélés történt. Több mint tizenegyezren követeltek jóvátételt. Személyenként 66 eurót fizettek az áldozatoknak.

Az egyház egyébként már a hetvenes évek elején is foglalkozott a kérdéssel. Conrad Baars holland származású pszichiáter a római püspöki szinódusra készített 1500 pap vizsgálatán alapuló jelentésében megállapította, hogy a klérus egy része "pszichoszexuális problémákkal" küzd. Szőrmentén az 1992-es Pastores Dabo Vobis nevű vatikáni dokumentum is megemlíti a kényes témát. A papképzésről szóló "Szinódus utáni apostoli buzdítás a püspökökhöz", kimondta, hogy átfogó reformra van szükség a szemináriumokban, újfajta papképzést kell bevezetni. Több bírálat érte a nevelési kongregáció 2005-ben megjelent dokumentumát, amelyben egy szintre helyezték a homoszexuálisokat és a pedofileket.

A katolikus egyházat anyagilag is súlyosan érintették ezek a botrányok. Csak a 2007-es év folyamán 615 millió dolláros kártérítést kellett fizetni az áldozatoknak.


Nincsenek megjegyzések: