2010. február 11., csütörtök

Metallica és Queen – orgonán

Metallica és Queen – orgonán

http://www.magyarkurir.hu/design/alap/img/logo.jpg

Magyar Kurír
2010. február 9.

A rock és a filmzene klasszikusai orgonán – hogyan fér össze a rockzene és a templom? Patrick Gläser fiatal családapa a Rottenburg-Stuttgarti Egyházmegyében, Öhringenben él. Projektje, az Orgel rockt (Orgonarock) már széles körben ismert.

http://www.magyarkurir.hu/kepek/hirek/31114/fokep/kep.jpg

„Az egész egy szentmisével kezdődött az öhringeni ministránsnapon. Azt gondoltam: ha már ennyi fiatal összejött itt, muszáj valamit csinálnunk. Aznap a kórusnak éppen más elfoglaltsága volt, ezért megkértem egy ismerős dobost, hogy játsszon velem. Orgonán és ütőhangszereken játszottunk lelkiségi dalokat, és nagyon jól sikerült! Ekkor vettem észre, hogy a rock jellemző vonásait egészen jól át lehet ültetni az orgonára" – mondja Gläser, akinek előadásaira azóta több százan kíváncsiak.

„Amikor az embereknek erről a kezdeményezésről beszélek, rögtön lelkesek lesznek. Az orgona az emberek fejében valami nagy, fantansztikus, lelkesítő dolog megjelenítője, a rockzene pedig általában elég ismert."

De hogyan fér össze a rockzene és a templom?

Gläser erről így vall: „Fontos cél számomra, hogy az egyháztól eltávolodott emberek újra eljöjjjenek a templomba. Szeretném meghívni őket ide. Eljönnek, belépnek a templom belsejébe, amely talán idegen környezet számukra, mégis egyfajta védett tér. Elkezdődik a koncert, és a zenével egy sajátos világba viszem el őket. Ezeket a zenéket már otthonról ismerik, számos érzést, emléket tudnak kötni hozzá, s ezzel létrejön egyfajta kapcsolat. Még szentmisével kapcsolatos érzéseket, gondolatokat is felhozhat egy koncert, s ez is a célom."

Az orgonista maga is tisztában van vele, hogy az orgonarock vitatott téma. A klasszikus orgonazene művelői és tisztelői közül sokakat elrémiszt az ötlet. Azonban a koncertek közönségének visszajelzései, s neves egyházzenészek is a folytatásra biztatják Gläsert. A koncertek bevételeinek egy részét egyébként a helyi orgona karbantartására ajánlják a szervezők.

http://www.orgel-rockt.de/garbage/71/714728/big_12374610_0_300-150.jpg

Nincsenek megjegyzések: