2010. február 25., csütörtök

Catedrala Neamului, cel mai scump proiect imobiliar de dupa 1990

Catedrala Neamului, cel mai scump proiect imobiliar de dupa 1990

http://www.romanialibera.ro/images/sigla_romania_libera.gif

Romania Libera
Aida Danaila
25 Februarie 2010

Construirea Catedralei Mantuirii Neamului ii va costa pe romani nu mai putin de jumatate de miliard de euro. si cum fondurile necesare nu prea sunt, Biserica Ortodoxa Romana va apela la o campanie gen "Dati un leu pentru Ateneu!", de data aceasta fiind vorba de indemnul "Dati un euro pentru Catedrala!".


Excluzand donatia in valoare de 100.000 de euro facuta de Papa Ioan Paul al II-lea cand a vizitat Romania si alte sume care vor veni din partea unor credinciosi, la ridicarea Catedralei vor contribui, practic, toti romanii. si vorbim aici de sumele ce vor fi alocate din bugetul de stat, deci din banii adunati de la fiecare contribuabil. In timp ce mai-marii BOR sustin cu tarie necesitatea constructiei acestei catedrale, argumentand ca este un proiect vechi de peste 150 de ani, numerosi reprezentanti ai societatii civile opineaza ca momentul ales pentru o astfel de investitie este nepotrivit avand in vedere criza economica, dar si existenta a numeroase alte proiecte sociale mult mai presante. Potrivit reprezentantilor BOR, care au lansat deja un concurs international pentru realizarea proiectului Catedralei, pentru finalizarea constructiei – cladirea complet finisata si utilata cu mobilierul necesar – va mai fi nevoie de alte 200 milioane de euro.

http://3.bp.blogspot.com/_CnHtvMuO4EQ/S0Vqxha5FcI/AAAAAAAAF7M/w4TpuvLytCA/s400/8.jpg

Firma care va fi desemnata sa realizeze proiectul edificiului va castiga cateva milioane de euro, ocupantele locurilor II si III fiind recompensate cu premii in valoare de 40.000, respectiv 30.000 de euro. Daca mai punem in calcul si valoarea terenului – cele 11 hectare situate in apropierea Palatului Parlamentului valorand in acest moment cel putin 110 milioane euro – care a fost donat de stat Patriarhiei Romane, putem spune ca vorbim despre cel mai scump proiect imobiliar de dupa 1990. Pana acum pe prima pozitie s-a aflat Cotroceni Park, pentru care au fost necesare 300 milioane de euro. Catedrala Mantuirii Neamului va fi a doua ca marime din Europa (o catedrala in care pot incapea 10.000 de credinciosi exista la Moscova). Intre timp, Romania continua sa fie tara din Europa cu cei mai multi copii care mor de tuberculoza (boala saraciei).

http://1.bp.blogspot.com/_CnHtvMuO4EQ/S0Vq4MWVsOI/AAAAAAAAF7c/7f5SRlR0pWw/s400/10.jpg

http://4.bp.blogspot.com/_CnHtvMuO4EQ/S0Vq0fR7yvI/AAAAAAAAF7U/RLM4yU_vHsQ/s400/9.jpg


Nincsenek megjegyzések: