2010. február 24., szerda

Részegen száguldott a német evangélikus püspök

Részegen száguldott a német püspök

NOL/MTI
2010. február 23.

Margot Kässmann-nak, a német evangélikus egyház első női vezetőjének könnyedén a tisztségébe kerülhet a kisiklás.


http://static.nol.hu/media/picture/91/20/24/000242091-2401-600f.jpg

Alkoholos befolyás alatt vezetett Margot Kaesmann német püspök. Az egyházi elöljárót – aki tavaly októberben lett a huszonötmilliós németországi evangélikus közösség vezetője – a rendőrök akkor kapcsolták le, amikor éppen a megengedett sebesség háromszorosával hajtott át a piroson egy hannoveri kereszteződésben, vérében a törvényest messze meghaladó, 1,3 ezrelékes alkoholszinttel.

Käsmann a szombat éjjeli incidens után azonnal elismerte felelősségét. – Mélyen megdöbbent, hogy ilyen vétségre ragadtattam magam – nyilatkozta a püspök, aki az egyhavi fizetését kitevő pénzbüntetés mellett egy évre búcsút mondhat jogosítványának. A protestáns egyház most azt vizsgálja, mennyiben érinti a kisiklás Kässmann közéleti szerepét.

Megnyilatkozásaival az 1999-ben minden idők legfiatalabbjaként felszentelt püspök nem először kerül reflektorfénybe. Politikusi körökben nagy ingerültséget keltett például, amikor újévi beszédében az afganisztáni német kontingens azonnali kivonására szólított fel, de folyamatosan kritizálja katolikus egyházat is a homoszexualitáshoz való viszony és a cölibátus fenntartása miatt. Rendhagyó egyházi pályafutását jelezte a megválasztását kísérő vita is, hiszen az 51 éves, négygyermekes Kaessmann elváltan él négy gyermekével.

A kulmbachi (és katolikus) Bayrische Rundschau csipkelődő kommentárja szerint még a Jóisten erejét is meghaladta az a feladat, hogy eltévedt báránykáját a helyes úton tartsa. A nagyon is emberi püspöknek e kihágás után igen alaposan mérlegelnie kell, hogy alkalmas-e még erkölcsi példaképnek. A heidelbergi Rhein-Neckar-Zeitung úgy véli, hogy Kässmann aligha éli túl a posztján az ittas vezetést. „Ez a magatartás megfosztja szavahihetőségétől az evangélikus egyház legmagasabb méltóságát. Hogyan akarhatna ő, négy leány anyja, ezek után elítélően prédikálni a fiatalok körében terjedő mértéktelen szeszfogyasztás ellen?


Nincsenek megjegyzések: