2010. február 11., csütörtök

Már az óvodában is kerülni kellene a nemi sztereotípiákat?

Hiperliberális agyrém: nincs fiú, és nincs lány

http://www.magyarhirlap.hu/images/mh_logo.png

Magyar Hírlap
Sándor Csilla
2010-02-10

http://www.magyarhirlap.hu/images/ups/62/62344.jpg
A szocialisták kormányrendelete élet- és természetellenes (Fotó: Csudai Sándor)

Tudatosan kerülni kell a nemi sztereotípiák – a fiú-lány szerepek – erősítését az óvodákban – erre jogszabályban kötelezi a kormány a kisgyermekek nevelésével foglalkozó pedagógusokat. Az óvodai nevelés alapprogramjának november végi módosításában nemcsak a közkedvelt papás-mamás játékok korlátozását tartják kívánatosnak a döntéshozók, hanem elvárásként megfogalmazták, hogy az óvodapedagógusoknak biztosítaniuk kell a migráns családok gyermekeinek az önazonosság megőrzését, ápolását, erősítését. A KDNP élet- és természetellenesnek tartja a kormányrendeletet. A nő és a férfi közötti különbség az alapja a családnak, az emberiség fennmaradásának. Hoffmann Rózsa, a párt oktatáspolitikusa azt mondta, kormányváltás után eltörlik a jogszabályt. A KDNP ugyanakkor külső szakmai ellenőrzési rendszer bevezetését sürgeti az oktatásban. Az intézkedés célja megerősíteni a pedagóguspályán a jó gyakorlati munkát, hogy ezáltal biztonságot adjon a pedagógusoknak, s ezzel egy időben kiszűrje, javítsa a gyengéket.


A kormány tiltaná a papás-mamás játékot az óvodában

http://www.magyarhirlap.hu/images/mh_logo.png

Magyar Hírlap
Sándor Csilla
2010-02-10

Korlátozná a papás-mamás játékokat az óvodában a kormány. Az óvodai nevelés alapprogramjának novemberi módosításával a kormány a nemi sztereotípiák erősítésének kerülését és a migráns gyermekek önazonosságának erősítését írta elő az óvodapedagógusoknak.

http://www.magyarhirlap.hu/images/ups/62/62307.jpg

A jogszabály szerint a kisgyermekek nevelésénél tudatosan kerülni kell a nemi sztereotípiák erősítését (képünk illusztráció)Módosította tavaly év végén a szocialista kormány az óvodai nevelés országos alapprogramját. A mindenkori kabinet ebben a dokumentumban határozza meg az óvodapedagógusoknak az általa kívánatosnak tartott gyermekképet. A jogszabály szerint a kisgyermekek nevelésénél tudatosan kerülni kell a nemi sztereotípiák erősítését, elő kell segíteni a nemek társadalmi egyenlőtlenségével kapcsolatos előítéletek lebontását.

Az alapprogram a gender ideoló­giából táplálkozik. A gender, az egyenlőség szellemiségében, értelmetlennek tartja a nemek megkülönböztetését, és az egyénre bízza a döntést, hogy melyik nemhez tartozónak vallja magát. Ezáltal mindenki eldöntheti, hogy hetero-, homo- vagy transzszexuálisként létesít kapcsolatokat, és ezeket a gender egyenrangúként kezeli. A több mint fél évszázados ideológia elszánt harcot vívott, hogy bevezesse a társadalmi nem fogalmát, és háttérbe szorítsa a biológiai nemiséget. Ennélfogva a gender ellenez minden olyan szándékot, amely különbséget tesz a férfi és a nő hivatása, például a házasságban, a családban betöltött szerepe között.

A kormányrendelet előírja, hogy a foglalkozásokon az óvodapedagógusoknak kerülniük kell a nemi sztereotípiák erősítését. Ez a gyakorlatban a teljes magyar népmesekincs mellőzését jelentheti, ugyanis ezekben az anya hamuban sült pogácsát ad a vándorútra induló fiúnak, és a nő, általában a király lánya az, akit meg kell mentenie a gonosztól küzdelem árán a férfinak.

A nemiség semlegessé tételén kívül a nevelési alapprogram rögzíti a kívánatos óvodakép kialakításánál, hogy az óvodai nevelésben biztosítani kell a hazájukat elhagyni kényszerülő, vagyis migráns családok gyermekeinek az önazonosság megőrzését, ápolását, erősítését. A kisgyermekekkel foglalkozó nevelőket kötelezi a jogszabály arra is, hogy a foglalkozások zenei anyagának összeállításánál vegyék figyelembe a nemzetiségi, etnikai, kisebbségi nevelés esetében a gyermekek hovatartozását. Az érzelmi nevelés és a szocializáció szabályozásakor a kormányzat meghatározza, hogy a gyermekeket a különbözőségek elfogadásán kívül azok tiszteletére kell nevelni.

Ranschburg Jenő pszichológus a kormányhatározatról lapunknak azt mondta, vitatott kérdés, hogy az óvodai nevelésben mennyire kell hangsúlyossá tenni a nemi sztereotípiákat. Hozzátette, a feminista irányzatok a hétköznapokban is elfogadottá tették, hogy az otthonon kívül a nő nemiségétől függetlenül legyen egyenrangú a férfiakkal. Ranschburg Jenő szerint jogszabályokkal nem lehet megváltoztatni azt az utat, amelyet a gyermekek ősidők óta járnak, és továbbra is a papás-mamás és hasonló típusú játékokon keresztül fedezik fel a nemek közötti különbségeket. A pszichológus szerint az óvodai nevelésnek amúgy kevés hatása van a nemi sztereotípiák kialakulására, a médiumok mesekínálatának befolyása jóval nagyobb, és az döntően a hagyományos férfi-női szerepeket propagálja. Ranschburg Jenő összességében József Attila idézetét tekinti iránymutatónak ebben a kérdésben: „de mi férfiak férfiak maradjunk és nők a nők – szabadok, kedvesek – s mind ember, mert az egyre kevesebb…”

Tóth Dániel, a Heim Pál Gyermekkórház gyermekpszichológusa szerint aggasztó kérdéseket vet fel a jogszabály. A nemi sztereotípiák tisztázásának kerülése vagy az, ha a közösségben a gyermek nem megfelelő példát lát, összezavarhatja a gyermekeket. A zavart a családi háttér sok esetben már nem tudja kiküszöbölni, hiszen óvodás kortól a legtöbb gyermek esetében otthon megszűnik az aktív szülői foglalkozás. Tóth Dániel bízik benne, hogy az óvodapedagógusok is tudják, hogy ez a jogszabály rossz, és alkalmazása ellen tiltakoznak. A gyermekpszichológus a szabályozás ellenére nem tartja életszerűnek, hogy begyűjtenék a Barbie babákat és a katonákat a gyerekektől, hogy ne játszhassák az ezekhez kötődő férfi-női szerepeket.

Hoffmann Rózsa, a KDNP oktatáspolitikusa élet-és természetellenesnek nevezte a kormányrendeletet. A nemi sztereotípiák a nő és a férfi közötti különbség az alapja a családnak, az emberiség fennmaradásának. Hozzátette, kormányváltás után azonnal eltörlik a jogszabályt. Az ellenzéki politikus elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a migráns gyermekek önazonosságának megerősítéséről úgy rendelkezik a kormány, hogy nem hangsúlyozza a befogadó nézet kultúrájának megismertetését.


6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha a kormány múlt ősszel határozta el azt, hogy a fiúkat ne neveljék fiúknak, a leányokat pedig leányoknak, akkor az csak az MSzP lehetett, akivel együtt szavazhatott az SzDSz is a parlamentben (az MDF?) ahhoz, hogy a többség megelegyen. Bemutatkozott az MSzP... Most látszik csak, hogy milyen nagy a különbség az MSzP és a Fidesz között - hogyha eddig nem lett volna valakinek nyilvánvaló! A szóban forgó utasítás felelőseit és az azzal egyetértőket pedig gondolkozás nélkül kell halálra ítélni. Nem is sok van már ennek a világnak hátra. Isten megítéli ezt a világot és elpusztítja, mint Sodomát és Gomorát, ha nem írtjuk ki magunk közül a gonoszt. Mert ez rettenetes bűn Isten szemében. Nevem vállalásával elutasítom, sőt halálos ítéleltet kiáltok a felelősökre és a velük egyetértőkre a bűn súlyosságához mérten:
Pázmány Attila

Stud. Theol. írta...

Akár az isteni teremtésben hiszünk, akár az "ésszerű" evolúcióban, egyértelmű, hogy ha nem számítana a nemi vagy a társadalmi szerep, akkor nem férfiak és nők lennénk, hanem kétnemű giliszták vagy fenyőfatobozok. De hát ugye mit kezdjen a globalizált konzum-világ és a kísértő a példás értékrendű családokkal, nekik egy perverz, agymosott fogyasztói tömeg kell... Nem kell vallási fanatikusnak lenni ahhoz, hogy belássa az ember, ez a világ már nem sokáig mehet így tovább...

PÁPA írta...

Mi is tiltakozunk a rendelet ellen!
Életszerűtlen döntések tömkelegével hozza lehetetlen helyzetbe a családosokat a kormány.
Az én gyermekeimet ne manipulálja az MSZP, mert a buzulást mi elítéljük.

Névtelen írta...

Meddig kell még asszisztálnunk ahhoz, hogy bármilyen kisebbségi nézet előbbre való a többség érdekénél? A szociálliberális oldal ámokfutása óta aki nem homoszexuális, zsidó, vagy cigány az másodrangú állampolgárnak minősül. Természetes, hogy vannak emberi jogok, de a többségnek is vannak - lennének - jogai. Fontos a multikulturalitás, de ez a fogalom nem tartalmazza a befogadó társadalom elnyomását.
Térjünk végre észhez. Én férfi vagyok és ennek ellenére tisztelem a nőket. Miért baj ez?
Tanár

Stud. Theol. írta...

"A tolerancia diktatúrája" a "modern társadalom"-ban...

Névtelen írta...

Hát ennek nem feltétlenül kell a nemi szerepek eltörlésével egyenlönek lennie. Már az is elég, ha a kislánynak azt mondják, hogy ügyes és erös, a fiúnak meg megsimogatja a fejét, ha felhorzsolta a labát. Nem pedig a kislányt csak pátyolgatni, a kisfiút meg keménységre nevelni, akinek kötelessége mindent elviselni. Végülis egy férfi is érzö lény, viszont egy nö is lehet igazán ügyes és erös. Ettöl még nem kell a kisfiúnak szoknyában jönnie oviba és barbie babákkal játszania. De ha azzal játszik, akkor nem kell letolni miatta. Végülis csak egy gyerekröl van szó,aki a játékon keresztül ismerkedik a világgal. És azt se felejtsük el, hogy manapság már nem kéne szégyennek lennie, ha egy apuka is tud pelenkát cserélni a gyereken! Attól ö még nem lesz anyuka! És attól sem, ha ö készíti el néha a vacsorát a munkáaból hazajövö anyukának. Ezt egyenjogúságnak nevezik, és nem egynemüségnek!