2010. február 11., csütörtök

Meg kell tisztulnia a katolikus egyháznak

Meg kell tisztulnia a katolikus egyháznak

http://nol.hu/_design/image/logo_nol_live.jpg

Népszabadság
2010. február 11.

Még a jó katolikusok számára is nehéz ezekben a napokban az egyház iránti elkötelezettség megvallása, amint egyébként ezt a Hiszekegy által rendszeresen megteszik - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung hasábjain Von Richard Wagner. Mint írja, elborzasztóak azok a mélységek, amelyekre fény derült most, hogy nyilvánosságra hoztak számos esetet, amikor jezsuita iskolákban szexuálisan kizsákmányoltak gyerekeket.

Nem csak önmagukban a szégyenletes tettek, hanem az évtizedes eltussolás, az áldozatok kigúnyolása is - mindezeket már le sem lehet írni szavakkal - figyelmeztet a szerző.

Természetesen az egyház szolgálatában állóknak is ugyanazok a szükségleteik, mint mindenki másnak.. Ennek ellenére aligha segít, ha arra hivatkoznak egyesek, hogy a gyerekeket és a fiatalokat a családokban, egyesületekben és a szokványos iskolákban is kizsákmányolják, verik.

Egy jezsuitának megvolt a bátorsága, hogy a nyilvánossághoz forduljon, ez már régen esedékes volt - írja Von Richard Wagner. Úgy tűnik megtört a tabu, és az ismertté vált esetek csupán a „jéghegy csúcsát jelentik" - amint az egyik intézmény rektora fogalmazott - , hiszen szinte minden nap újabb és újabb múltbeli esetekre derül fény. Az áldozatok számára megkésett elégtételt jelenthet, hogy végre szó esik minderről, még akkor is, ha az elévülés következtében a hatóságok már nem indíthatnak büntetőeljárást az elkövetőkkel szemben. Remélhetőleg a lelki sebek is begyógyulnak.

De a nyitottság nem elég - hangsúlyozza Von Richard Wagner. A katolikus egyháznak bizonyítania kell, hogy valóban őszinteségre törekszik. A nemiség a való élet része, senki sem térhet ki előle. Az egyház ezzel szemben azt hangoztatja, hogy a szexualitásnak a felelős szerelemben van a helye. Álláspontja azonban csak akkor hiteles, ha megtisztul. Ha alaposabban megvizsgálja, kit tart érettnek arra, hogy vállalja a felelősséget a lelkek gondozására. És elgondolkodik azon, milyen szervezeti alapok vezettek a történtekhez. Ebből a szempontból pedig a kötelező cölibátus szükségességén is van mit elmélkednie.

http://www.faz.net/f30/Images/Logos/logo.gif

Nincsenek megjegyzések: