2010. február 16., kedd

Apocalipsa din 2012 - interpretare eronata a inscriptiilor maiase

Apocalipsa din 2012 - interpretare eronata a inscriptiilor maiase

http://www.romanialibera.ro/images/sigla_romania_libera.gif

Romania Libera
Luni, 08 Februarie 2010

http://www.romanialibera.ro/foto/177/176940/art_176940_1.jpg

Urmasii din Mexic si Guatemala ai locuitorilor fostului imperiu Maya - care a stapanit o mare parte din America Centrala - sustin ca apocalipsa nu va veni in 2012, contrar unor teorii vehiculate in lumea occidentala, potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta mexicani. O astfel de teorie este prezentata si in superproductia "2012", regizata de Roland Emmerich. Inspirat dintr-un bestseller al scriitorului american Steve Alten - vandut in peste 10 milioane de exemplare -, filmul prezinta o previziune maya potrivit careia ziua de 21 decembrie 2012 este data la care va veni sfarsitul lumii. De fapt, potrivit unei inscriptii gravate in piatra descoperita la Coba, in Peninsula Yucatan (sud-estul Mexicului), in 2012 se va incheia unul dintre ciclurile calendarului maya, alcatuit cu 3.144 de ani inaintea calendarului roman.

Comunitatea maya reprezinta 40% din populatia Guatemalei, care numara 13 milioane de locuitori, potrivit estimarilor oficiale. In Mexic traiesc 1,5 milioane de reprezentanti ai comunitatii maya, concentrati in Peninsula Yucatan. Niciuna dintre interpretarile "occidentale" ale altor inscriptii maya nu exprima "ceea ce cred mayasii" despre 2012, a declarat Jose Huchim, unul dintre autorii studiului, el insusi apartinand acestei comunitati.

"In modul de gandire al civilizatiei Maya, acesta este doar un ciclu care se incheie, ei nu s-au gandit niciodata la aceasta zi ca la o data catastrofica. I s-a dat o alta semnificatie acestei viziuni pe care noi, populatia maya, o avem despre aceasta tranzitie", a explicat savantul mexican, arheolog la Institutul National de Antropologie si Istorie (INAH) din Mexic. "Ceea ce reprezentantii maya au prevazut pentru aceasta data este faptul ca un zeu al razboiului va cobori pe Pamant, insa fara sa implice deloc sfarsitul lumii", a confirmat Guillermo Bernal de la Centrul de studii maya de la Universitatea nationala autonoma din Mexic (UNAM).

Potrivit Mediafax, cercetatorii mexicani vor calatori in luna martie in Yucatan si in Guatemala, pentru a se consulta si cu samanii din regiune, acesti preoti si vraci traditionali ai comunitatii maya, urmand sa inregistreze marturiile lor pe suport video si audio. Civilizatia maya a creat acest calendar pentru a marca datele importante din trecutul si viitorul ei, gravate in piatra. Calendarul maya are 13 cicluri de cate 144.000 de zile, iar ciclul actual se incheie pe 21 decembrie 2012.

"Insa acest lucru nu inseamna sfarsitul lumii. Urmeaza al 14-lea ciclu, masurarea timpului continua. De exemplu, in localitatea Palenque (sit arheologic din sud-estul Mexicului, n.r.) exista o stela care citeaza o data mult mai indepartata in viitor: aniversarea unui conducator al acestui oras maya - anul 4.772, potrivit calendarului nostru roman", a declarat Guillermo Bernal. Scopul major al echipei de cercetatori este de a stopa actiunea anumitor secte religioase care folosesc aceasta "predictie apocaliptica" pentru a face prozeliti in comunitatile indigene. "Exista exemple recente ale folosirii datelor istorice de catre anumite secte, care incita la sinucideri colective", a adaugat cercetatorul mexican. Cel mai impresionant exemplu in acest sens este sinuciderea a 914 membri ai sectei lui Jim Jones, pe 18 noiembrie 1978, in localitatea Jonestown din Guyana. Printre victime s-au aflat si 274 de copii.


Nincsenek megjegyzések: