2010. február 11., csütörtök

Loterie nationala pentru construirea Catedralei Mantuirii

IDEE Biserica apelează la credincioşi, la stat, dar şi la „jucători”

Loterie naţională pentru construirea Catedralei Mântuirii. Cum va strânge Patriarhia 200 de milioane de euro

http://www.gandul.info/images/default/logo.gif

Gandul
Diana MARCU
11 FEBRUARIE 2010

România va avea un veritabil mall religios odată ce Catedrala Mântuirii va fi finalizată: construcţia va costa 200 de milioane de euro "la roşu", iar banii vor fi strânşi din contribuţia credincioşilor şi statului, dar şi prin organizarea unei "loterii naţionale", după modelul colectei pentru construirea Ateneului


http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/5495643/1/111catedrala-mantuirii-medi.jpg?width=800&height=600
Proiectantul viitoarei Catedrale trebuie să fi ridicat cel puţin o biserică ortodoxă într-un oraş mare, menţionează una dintre condiţii Nicolae Noica

Idee inedită pentru a strânge cele câteva sute de milioane de euro necesare construirii şi împodobirii viitoarei Catedrale a Mântuirii: prin Hotărâre de Guvern, ar putea fi organizată "o loterie naţională", după cum a declarat, ieri, pentru Gândul, Nicolae Noica, responsabil cu acest proiect din partea Adunării Naţionale Bisericeşti. "Guvernul ar putea să organizeze o loterie, prin Hotărâre de Guvern sau, din profitul Loteriei naţionale, ar putea direcţiona o parte către această construcţie. Astfel de simboluri se fac în anii cu greutăţi".

"Nici mică, nici mare, nici ieftină, nici scumpă", aşa va fi Catedrala Mântuirii Neamului, spun reprezentanţii bisericii, care au anunţat în urmă cu două zile şi data începerii lucrărilor viitoarei construcţii - august 2010. "Există fonduri pentru începerea lucrărilor", spune Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, referindu-se la banii deja strânşi din donaţii şi sponsorizări. Costurile construcţiei, estimate la 200 de milioane de euro în faza "la roşu", urmează a fi suportate de executantul lucrării, urmând a-i fi returnate ulterior, cu o anumită dobândă, de către beneficiar, explică Nicolae Noica. Fost ministru al Lucrărilor Publice şi al Amenajării Teritoriale, Noica vorbeşte despre "intrarea în linie dreaptă a proiectului de construcţie a Catedralei Patriarhale", dar şi despre costuri. "Haideţi să facem o paralelă: construirea catedralei ar consta în jur de 200 de milioane de euro, în timp ce cheltuielile pentru un kilometru de autostradă se ridică la 25 de milioane de euro. Oare nu merită poporul român o Catedrală care ar costa cam cât 8 kilometri de autostradă?"

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/5495643/2/1c.jpg?width=800&height=600
Loterie naţională pentru construirea Catedralei Mântuirii. Cum va strânge Patriarhia 200 de milioane de euro

Bani din donaţii, colectă, loterii sau de la buget

"Există fonduri pentru începerea lucrărilor Catedralei Neamului", spune, pentru Gândul, părintele Constantin Stoica, fără a preciza însă suma totală strânsă până în acest moment. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei vorbeşte despre cele două milioane de dolari pe care George Becali le-a donat Bisericii în acest scop, dar şi de cele două donaţii semnificative ale Papei Ioan Paul al II-lea, ori despre gesturile filantropice ale unor români care vor să rămână anonimi. "Chiar astăzi, la o zi după anunţul de începere a lucrărilor, au venit oameni la Patriarhie pentru a ne întreba cum pot să sprijine financiarul demers", spune preotul Stoica. Potrivit acestuia, din 1990, de când a fost redeschisă chestiunea construcţiei unei Catedrale naţionale, s-au deschis trei conturi în vederea strângerii de fonduri. Banii adunaţi sunt astăzi suficienţi pentru a demara lucrările, mai spune Constantin Stoica, precizând că, odată acestea începute, "Biserica va demara o campanie naţională de colectare de fonduri".

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/5495643/4/3c.jpg?width=800&height=600

Se va implica statul?

Va putea fi ridicată a asemenea construcţie, estimată la 200 de milioane de euro, în faza la roşu, doar din donaţii publice şi din fondurile Bisericii? Greu de spus. Mai ales că o estimare a proiectului finalizat este imposibil de făcut în acest moment. Sunt voci care susţin că statul ar trebui să se implice. "Dacă luăm exemplul lui Carol I, care în proiectul de buget de la 1884 a prevăzut 5 milioane de lei pentru Catedrala patriarhală, ceea ce reprezenta 5% din bugetul ţării la acea vreme, s-ar putea aloca, şi în bugetul din 2011, pentru acest obiectiv naţional o anumită sumă", susţine Nicolae Noica. El adaugă că o altă posibilă modalitate de a strânge bani pentru construcţia viitoarei catedrale patriarhale ar fi "organizarea unei loterii naţionale, prin Hotărâre de Guvern".

Catedrala Mântuirii - a doua ca mărime din Europa

Înaltă cât un turn cu 30 de etaje, catedrala va avea 120 m lungime, 70 m lăţime şi 120 m înălţime şi se va desfăşura pe o suprafaţă de 38.000 de metri pătraţi, fiind de zece ori mai mică decât Casa Poporului. "Va fi clar cea mai mare catedrală din România", spune părintele Constantin Stoica, "şi printre cele mai reprezentative edificii ortodoxe din Europa". Lăcaşul ce urmează a fi ridicat pe Dealul Arsenalului este depăşit în înălţime de catedrala Sfântul Sava din Belgrad, iar, ca număr de participanţi la slujbă, de Hristos Mântuitorul, catedrala din Moscova, care poate găzdui 10.000 de persoane.

Cu două hramuri: Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor) şi Sfântul Apostol Andrei, catedrala de la Bucureşti va fi ridicată pe un teren aflat în proprietatea Patriarhiei din 2005, acordat prin ordonanţă de Guvern, având ca destinaţie exclusivă construcţia viitoarei Catedrale a Mântuirii. 10 firme s-au înscris la concursul de proiecte, urmând ca până pe 31 mai să fie întocmite studiul de fezabilitate (SF) şi proiectul tehnic pentru autorizare (PT). La finalul lui iunie se anunţă câştigătorul proiectului, urmând ca în iulie să se organizeze licitaţia internaţională pentru a afla executantul lucrării.


Nincsenek megjegyzések: