2010. február 17., szerda

"Apám nem volt a Securitate besúgója"

"Apám nem volt a Securitate besúgója"

http://www.nepszava.hu/images/bg/logo.gif

Népszava
2010.02.17.

A református egyház figyelésével vádolt egyik román rendőrtiszt fia tisztázni szeretné apja múltbéli szerepét, s ezért levélben fordult a vádlóhoz, Tőkés László európai parlamenti képviselőhöz, részletesebb információkat kérve tőle.

http://www.nepszava.hu/image/?id=226698&ext=jpg&type=&th=x

Aurel Dionisie Agache azt állítja, hogy apja nem volt a román kommunista titkosszolgálat, a Securitate besúgója. Állítása szerint erről igazolást kapott már 2006-ban a romániai átvilágító bizottságtól.

A rendőrtiszt fia azt kéri Tőkéstől, hogy közölje vele, kik voltak a megfigyelt személyek, milyen jellegű információkat szolgáltatott róluk apja a titkosszolgálatnak, és a jelentéseknek milyen konkrét következményei voltak a figyelemmel kísért személyekre nézve.

Aurel Agache volt rendőrtisztet az 1989-es romániai forradalom napjaiban Kézdivásárhelyen ölte meg a feldühödött tömeg, amely a tisztet a Ceausescu-féle rezsim egyik legagresszívebb kiszolgálójának tartotta. A történtek miatt indított vizsgálat során öt kézdivásárhelyi személyt ítélt háromtól hét évig terjedő börtönbüntetésre a román bíróság 2001-ben.

Tőkés László kedden hozta nyilvánosságra azoknak a volt rendőrtiszteknek a nevét, akik 1975 és 1989 között a romániai református egyház papjait és a velük kapcsolatban álló személyeket figyelték meg, illetve szervezték be. Az adatok az EP-képviselő és családja megfigyelési aktájából származnak, összesen 154 securitatés tisztet azonosítottak. Ezen a listán szerepel Aurel Agache is.


Nincsenek megjegyzések: