2010. február 18., csütörtök

Katolikus pap mérgezhette meg Descartes-ot

Katolikus pap mérgezhette meg Descartes-ot

2010. február 18.
múlt-kor / Guardian

A híres francia filozófust arzénnal átitatott ostyával mérgezték meg, hogy ne tudja megakadályozni a katolizálásban Krisztina svéd királynőt - állítja egy francia akadémikus.

http://www.mult-kor.hu/image/article/main/.cut-460x310/27950.jpg

Közel három és fél évszázadon keresztül vélték úgy, hogy René Descartes-ot a skandináv tél hidegében összeszedett tüdőgyulladás vitte el. Egy nemrég megjelent könyv azonban sokkal ördögibb összeesküvést gyanít a háttérben: eszerint a párizsi és stockholmi levéltárak anyagából egyértelműen az derül ki, hogy merényletről lehetett szó. Az Erlangeni Egyetem akadémikusa, Theodor Ebert szerint Descartes nem természetes halált halt, hanem a szentáldozás során egy arzénnal átitatott ostyát adtak neki, és a mérgezés végezhetett a férfivel.

Ebert szerint a Stockholmban tevékenykedő Jacques Viogué misszionárius azért követte el a merényletet, mert attól tartott, hogy Descartes radikális elméleteivel megakadályozhatja, hogy az ország protestáns uralkodója katolizáljon. A szerző szerint Viogué jól ismerte Krisztina királynő vonzódását a katolicizmus iránt, és nagyon valószínű, hogy láthatta, Descartes milyen hatással van a nőre.

Ebert szerint Descartes egykori orvosa, Van Wullen egyik későbbi levelében megemlíti, hogy a filozófus halála előtt vért talált a vizeletében; ez pedig semmiképp nem lehet a tüdőgyulladás tünete. Emellett Descartes orvosságot is kért egy állítólagos mérgezés ellen, így a kutató szerint a filozófus nagyon is tisztában lehetett azzal, hogy megmérgezték, ám ezzel senki más nem volt hajlandó foglalkozni.


Nincsenek megjegyzések: