2010. február 19., péntek

A magyar kormány segít a clevelandi 'magyar' templomon

A magyar kormány segít a clevelandi 'magyar' templomon

http://nol.hu/_design/image/logo_nol_live.jpg

MTI / Népszabadság
2010. február 19.

A magyar kormány közbenjár a clevelandi Szent Imre római katolikus magyar templom megmentése érdekében - írta a The Plain Dealer című helyi lap annak kapcsán, hogy Korányi Dávid, a Miniszterelnöki Hivatal kül- és biztonságpolitikáért felelős szakállamtitkára a héten Washingtonban egyeztetett erről Dennis Kucinich ohiói kongresszusi képviselővel.

A lap szerint Korányi Dávid - aki pénteken New Yorkban tartózkodott, elfoglaltsága miatt az MTI nem tudta elérni - úgy tájékoztatta a képviselőt, hogy a magyar kormány levélben kérte a Vatikántól, hogy ne zárják be a magyar hívek által látogatott 105 éves templomot.

Az újság - amely a legnagyobb példányszámú napilap Clevelandben, sőt egész Ohio államban - arról írt: Kucinich már tavaly decemberben, amikor találkozott az Egyesült Államokba látogató Bajnai Gordon miniszterelnökkel, sürgette a magyar kormányt, hogy járjon közben a Vatikánnál. A politikus - akinek körzetében jelentős számú magyar szavazó él - szívügyének tekinti, hogy megmentse a Szent Imre templomot, amelyet "szellemi és kulturális kincsnek" tart.

Szombati Béla washingtoni nagykövet az MTI-nek elmondta: a Bajnai-kormány decemberben kérte a római katolikus egyház vezetésétől - a Vatikán "miniszterelnöki" rangú államtitkárának, Tarcisio Bertone bíborosnak írott levelében -, hogy segítsen, ne zárják be a templomot. Budapest még nem kapott választ.

Richard Lennon clevelandi püspök arra hivatkozva döntött a bezárásról, hogy 2000 lélek szükséges egy templom eltartásához és a magyar közösségnek csak 600 hívője van. A magyarok viszont azt állítják, el tudják tartani, és a templom nemcsak a hitélet, hanem a közösségi élet szempontjából is fontos szerepet tölt be.

A clevelandi újság rámutatott: Lennon püspök nyolc megyére kiterjedő egyházkerületében 50 templom bezárását határozta el "racionalizálás" jegyében. Ezek egyike a Szent Imre templom, amelyet június 30-án tervez bezáratni. A nagykövet megjegyezte, nem arról van tehát szó, hogy a püspök "kipécézte" a magyar templomot, hiszen más templomokat is bezárnak.

Polgár Viktor New York-i főkonzul - mivel Cleveland konzuli kerületéhez tartozik - levélben felajánlotta a püspöknek, hogy közvetít a kompromisszumos megoldás megtalálásában. "A püspök kétszer is elhárította közvetítési kísérletemet" - mondta el a főkonzul az MTI-nek.

Utalt rá, korábban felmerült, hogy ha a püspök nem is változtatja meg döntését, a templom bezárását esetleg elhalaszthatná néhány évvel. Lennon ezt visszautasította.

A főkonzul elmondta: a püspök kikérte a magyarok véleményét arról, hogy melyiket zárják be a három clevelandi magyar katolikus templom közül, de nem kapott tőlük javaslatot.

A püspök korábban már bezárta az orange-i Szent Margit templomot, viszont a clevelandi Szent Erzsébet templom megtartásáról döntött. "Várunk és imádkozunk" - idézte Kucinich képviselőt a The Plain Dealer című lap, utalva arra, hogy ő és a hívek várják a Vatikán kedvező reagálását.


Nincsenek megjegyzések: