2010. február 24., szerda

A Német Püspöki Konferencia elnöke bocsánatot kért a gyermekmolesztálási esetek áldozataitól

Kiderült: Újabb hat katolikus iskolában rontottak meg gyerekeket

atv.hu
jjc/dpa/Spiegel
2010.02.23.

A Spiegel című német lap számol be az újabb iskolákról. A miniszterasszony konkrétumokat vár a katolikus egyháztól arra vonatkozóan, hogy mit fognak tenni az ügy teljes felderítése érdekében.

http://www.spiegel.de/images/image-56456-galleryV9-iugv.jpg
Photo: Der Spiegel

Heteken keresztül hallgatott a Német Püspöki Konferencia elnöke, Robert Zollitsch érsek. Most bocsánatot kért személyes nyilatkozatában a német gyermekmolesztálási eset áldozataitól.

Ez az első hivatalos nyilatkozata Zollitschnak, amióta nyilvánosságra kerültek a megdöbbentő tények a számos katolikus intézményben történt szexuális visszaéléseket illetően. Az érseket mélyen megrázta a dolog, szerinte nem szabadna ilyen eseteknek megtörténnie, pláne nem az egyházban, állt a hétfői nyilatkozatban. Véleménye szerint a püspöki konferencia lefektette a vezérelvet, amely alapján a 2002-es szexuális visszaélések ügyét kezelni kell. De ezeket még felül kell vizsgálni.

Zollitsch bejelentette, hogy a tavaszi gyűlés csütörtöki lezárása előtt egy közös nyilatkozatot is közzé fog tenni a püspökökkel. Ezen felül a témát a márciusra tervezett római útján is meg fogja említeni a pápának. „Az egyház berkein belül a szexuális erőszak témája különösen súlyos, mert a papok felé a gyerekek és fiatalok különleges bizalommal vannak”, mondta Zollitsch. Az érsek üdvözölte annak kísérletét, hogy igyekszenek felderíteni a jezsuitáknál történteket. „Vennünk kell a bátorságot, hogy a jogtalanságot azonnal a nevén nevezzük, ott ahol az történt”, mondta.

A Hildesheim püspökség egy egyházi személy ellen nyomoz, akit a hatvanas években elkövetett szexuális erőszakkal vádolnak. Három ember függetlenül egymástól egy, a hetvenes években esperesként Cellében (Németország) szolgáló férfira vallott. A pap áldozatai már két évvel ezelőtt is jelentkeztek, de akkor félresöpörték a vádakat. Az új adatok alapján a püspökség megalapozottnak találta a vádat, az eddigi vizsgálatok azonban nem találtak új áldozatokat. Az esperes 1991-ben hunyt el.

A püspökség Heinz-Günter Bongartzot bízta meg az eset kivizsgálásával, aki egy, az áldozatoknak írt levelében „szégyenét és megdöbbenését” fejezte ki. „Nagyon sajnálom, hogy ezt az igazságot a két évvel ezelőtti meghallgatások során nem tudtuk megfogalmazni.” Ezen kívül lelkigondozói segítséget is felajánlott az áldozatoknak.

A nyomokra akkor bukkantak rá, amikor Norbert Trelle püspök jó két héttel ezelőtt minden misén felolvastatott egy levelet, amelyben megkérték a szexuális erőszak áldozatául esetteket, hogy jelentkezzenek. A kiváltó ok a berlini Canisius intézményben kiderült botrány volt, ahol már több mint egy tucat áldozatról tudnak. Két, ebben az ügyben is érintett jezsuita szerzetes Alsó-Szászországban is tevékenykedett. Az első nyomok arra utaltak, hogy Göttingenben, Hildesheimben és Hannoverben is hasonló esetek történtek.

A botrányokkal kapcsolatosan a katolikus egyház viselkedése egyre többeket háborít fel. A Spiegel információi szerint legalább hat további katolikus intézményben rontottak meg gyermekeket, akiket azért helyeztek el ott, hogy védelmet találjanak. Az igazságügyi miniszter a német püspököket cselekvésre szólította fel. „Konkrét terveket várok a katolikus egyháztól arra vonatkozóan, hogy mit fognak tenni az ügy teljes felderítése érdekében”, mondta Sabine Leutheusser-Schnarrenberger miniszterasszony a Spiegelnek. Az FDP-politikus szeretné, ha ombudsmanok, állami-, és egyházi-, valamint az áldozatokat képviselők is leülnének egy asztalhoz. Egy ilyen grémium „jó módja annak, hogy felderítésre kerüljön a számtalan visszaélés és a katolikus egyház lehetőséget kapna arra, hogy az áldozatokkal megegyezzen az önkéntes kártérítésről.”

Ugyanakkor Leutheusser-Schnarrenberger éles kritikát fogalmazott meg Walter Mixa püspökkel szemben, aki „a szexuális forradalmat” tette felelőssé a gyermekmegrontási ügyekért. „Kevéssé hasznos, ha néhány felelős, köztük Mixa püspök is polémikus kifogások mögé rejtőzik, ahelyett, hogy részt vállalna a dolog felderítésében”, mondta a miniszter.


Nincsenek megjegyzések: