2010. február 16., kedd

DNS-védelem az egyházi aranyserlegeknek

DNS-védelem az egyházi aranyserlegeknek
DNS-védelmet kap a kegy- és értéktárgyaik elleni, egyre súlyosabb méreteket öltő templomi lopások megelőzése érdekében a Nyírségi Református Egyházmegye 38 egyházközsége.

http://nol.hu/_design/image/logo_nol_live.jpg

Népszabadság
Kálmán Attila
2010. február 15.

Új, világszínvonalú, DNS-elven működő lopás elleni védelmi technológia alkalmazását kezdte meg a Nyírségi Református Egyházmegye 38 egyházközsége, az egyre súlyosabb méreteket öltő templomi lopások megelőzése érdekében. Mint arról Fülöp Gergely százados, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a NOL-nak elmondta, a DataDotDNA jelölési technológia lényege az, hogy a lopás által veszélyeztetett egyházi kegy-, és értéktárgyakat speciális egyedi DNS-jeleket tartalmazó azonosítókkal látják el.

Az így megjelölt kegytárgyak egy olyan központi adatbázisba kerülnek, amelyekhez a nyomozóhatóság is hozzáférhet. A jelölés nem károsítja az értéktárgyak felületét, sőt aznak egy láthatatlan védelmet biztosít. A jelölésen található DNS-azonosító kódot speciális eszközzel lehet leolvasni.

Az alkalmazott jelöléstechnológia szerepe kettős. Egyrészt a bűnmegelőzés, mivel az ily módon megjelölt értéktárgyakat nem érdemes eltulajdonítani, ugyanis a rejtett DNS-jelöléssel az adatbázisból beazonosítható. Másrészt - szintén a jelölés, és a központi adatbázis megléte miatt - az ellopott, és fellelt értéktárgyak az azonosítás után visszajuttathatók jogos tulajdonosához.


A termék magyarországi kizárólagos jogú forgalmazója egy kft, amelyik 2008 júliusában kötött együttműködési szerződést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitánysággal. Ennek eredményeként vették fel a céggel a kapcsolatot a Gaál Sándor esperes úr által képviselt egyházközségek az új technológia bevezetésével kapcsolatban. A technológia átadása, és bevezetése 2010. február 18-án kezdődik a kegy-, és értéktárgyak jelölésével, és központi adatbázisban történő rögzítésével.


Nincsenek megjegyzések: