2010. február 19., péntek

Ha magyar pap molesztál gyereket, csak áthelyezik

Ha magyar pap molesztál gyereket, csak áthelyezik

http://static.atv.hu/images/bg.logo-atv2.png

atv.hu
2010.02.19.

VIDEO a forrásoldalon

Amikor hivatásos nevelőszülők bántalmaztak gyerekeket, azok a szakemberek próbálták lebeszélni őket a feljelentésről, akiket azért fizetnek, hogy segítsenek az áldozatoknak; ha egy pap molesztál egy gyereket, egyszerűen áthelyezik – példázta a gyerekek kiszolgáltatottságát és a különböző szervezetek közönyösségét Herczog Mária.

A szociológus szerint azt nem sikerült elérni, hogy egy, a szexuális bántalmazást megelőző program részeként készített bábfilm eljuthasson az iskolákba.

Ha nincs titok, hanem mindenki nyíltan vállalhatja szexualitását, sokkal kevesebb tragédia történik – mondta Herczog Mária szociológus az ír egyházbotrányra reflektálva az ATV reggeli műsorában. A Batthány-Strattmann díjas tudós szerint a közvélemény természetesnek tartja, ha a katolikus papok megszegik fogadalmukat és heteroszexális kapcsolatot tartanak fönt, vagy gyerekeket nemzenek. Régóta kérdés, hogy érdemes-e fenntartani a cölibátust ilyen krónikus paphiány esetén, vetette föl az ECOSOC tanácsos, aki szerint egyszerűbb volna a protestáns gyakorlatot követni. Így a katolikus egyház sem vonzaná be azokat az embereket, akik saját tiktkos életüket így akarják elrejteni és legitimálni.

A gyerek- és családvédelemmel foglalkozó szociológus szerint az egyházi botrányok ráirányítják a figyelmet a gyerekek fölvilágosításának és jogérvényesítésének hiányosságaira. „Meg kell tanítanunk nemet mondani a gyereket, hogy ne kényszeríthessék olyan dologra, ami számára kellemetlen, fájdalmat okoz és meg kell mutatnunk, ki az, akihez bizalommal fordulhatnak” - mondta.

Évek óta nem sikerül eljuttatnia egy szexuális bántalmazást megelőző program részeként készített bábfilmet az iskolákba az egyik családvédő civil szervezetnek, mondta Herczog, a tapasztalat azt mutatja, hogy a pedagógusok és a védőnők nem akarnak foglalkozni ezzel a témával, a szexuális életre való felhívásnak tartják. „Azt, hogy testtudatosságot és önbecsülést, a felnőttekbe vetett bizalom fontosságát akarjuk megtanítani, keringőre való felhívásként értékelik.”

A bábfilm

A bábfilmben a majomgyerekeket bántja az erdőben a nagybátyjuk. A gyerekek tanácstalanok, tanakodnak, hogy elmondják-e a majommamának, egy madár segít nekik, azt tanácsolja-csiviteli, hogy mindent el kell mesélni az anyukájuknak. Miután a majomgyerekek kitálalnak, a mama elkergeti a gonosz nagybácsit. A szakértők szerint a mesefilm rengeteget segít a piciknek megérteni, mi is történik ebben a helyzetben, s mi a teendő.

Felvilágosítás gyakorlatilag nincs a mai magyar iskolákban, állítja a szociológus. A médiából áradó információtömeg ellehetetlenítette az ezzel foglalkozó védőnőket és orvosokat, akik kissé esetlenül, de nagyon akadémikusan – egy órában – adják elő a pozók és bibék összefüggéseit.

Magyarországon is vannak ügyek

Egy nevelőszülőhöz kihelyezett békés-megyei testvérpár esetében fölmerült a súlyos szexuális bántalmazás gyanúja, s a szakemberek, akiket azért fizetnek, hogy segítsenek, le akarták beszélni őket a feljelentés megtételéről. A gyerekek eleve úgy kerültek a nevelőszülőkhöz, hogy otthon is bántalmazták őket – fizikailag és lelkileg – mondta el a szociológus, aki szerint csak az változtathat a helyzeten, ha a gyerek el tudja mondani, ami történik, s a gyereket komolyan is veszik.

Magyar papokat is jelentenek föl szülők bántalmazás miatt, számolt be a Koragyermekkori fejlesztés című könyv szerzője. Amikor viszont Magyarországon kiderül egy ilyen eset, ahelyett, hogy a gyerek segítséget kapna, a papot kiközösítenék, egyszerűen áthelyezik a „lelki vezetőt” egy másik városba anélkül, hogy értesítenék a közösséget.


Nincsenek megjegyzések: