2010. február 15., hétfő

Tévedés: valójában nem is melegszik a Föld?

Tévedés: valójában nem is melegszik a Föld?

Times / Magyar Nemzet
Kovács N. László
2010. február 14.

Valójában nem is melegszik a Föld? -– teszi fel a kérdést a Times, a Klímaváltozást Vizsgáló Kormányközi Bizottság (IPCC) által „egyértelműnek” tartott, ember által okozott globális felmelegedés nézetét ugyanis egyre több tudós támadja.

Az IPCC legutóbbi becslései szerint az üvegházhatásért felelős gázok eddig mintegy 0,7 Celsius-fokkal melegítették a Földet. Ha a trend folytatódik, 2100-ra további 5-6 fokos melegedés várható, ez pedig katasztrofális hatással lenne bolygónk élővilágára. A Bizottság a klímaváltozás megállapításában főként a meteorológiai állomások elmúlt 150 évben gyűjtött adataira hivatkozik, a szkeptikus tudósok szerint azonban ezek a városiasodás, környezetük megváltozása és a gyakori ide-oda szállítás miatt igen kevésbé megbízhatóak.

John Christy, a Huntsville Egyetem légkörrel foglalkozó kutatója egyenesen kijelenti. szerinte a „hőmérsékleti adatok teljességgel megbízhatatlanok”. Christy három különböző terület (Észak-Afrika, Kalifornia és Alabama) meteorológiai állomásait vizsgálta. „Az eredmény mindenütt ugyanaz” – mondta. „Valóban, az adatok igen nagy mértékű felmelegedést mutatnak, de ezt igazából majdnem minden esetben az állomásokat érintő helyi körülmények okozták, mint például a körülöttük fekvő terület átépítése”.

Ross McKitrick kanadai közgazdasági professzor hasonló véleményen van. Az IPCC maga hívta meg a kutatót eredményei felülvizsgálatára – az élmény harcos szkeptikussá tette a férfit. „Elsöprő mennyiségű statisztikai adat bizonyítja: a Bizottság adatait nagy mértékben torzítják különféle helyi hatások” – nyilatkozta McKitrick.

Ezt a torzítást igyekezett megörökíteni egy amerikai tanulmány is. A többek között Anthony Watts klíma-szkeptikus által jegyzett írás fotókkal illusztrálva próbálja bebizonyítani a fentebb említett kutatók állításait. Valóban, egyes mérőállomásokat légkondicionáló egységek vagy szennyvízkezelő telepek mellett láthatunk, míg a leghírhedtebbé vált fotón egy szemétégető mellett álló meteorológiai állomást örökített meg Watts. A környezet megváltozásra is találunk példát a tanulmányban: Manchesterben például a korábban a városon kívüli földek közepébe telepített mérőállomás ma a reptéren található.

http://www.mno.hu/upload/docfiles/1002/klima.jpg
Mérőállomás a légkondi mellett...

Kevin Trenberth, az IPCC kérdéses előrejelzésének szerzője elismerte, a meteorológiai állomások adatai nem teljesen megbízhatóak, hozzátette azonban, hogy ezeket a pontatlanságokat figyelembe vette a jelentés elkészítésekor. „Nem csupán a hőmérséklet emelkedése jelzi a klímaváltozást” – mondja Trenberth. „Észlelhetjük annak fizikai jeleit is: a tenger szintje emelkedik, a jégsapka olvad, és egyre kevesebb a hó az északi féltekén”.

Az IPCC állításait támasztják alá az Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Központ új, műholdas technikával támogatott adatsorai is, melyek az elmúlt 30 év során fokozatos hőmérséklet-emelkedést mutatnak.

Nincsenek megjegyzések: