2010. február 12., péntek

Fumatul - opinia bisericii

Fumatul

CrestinOrtodox.ro
Adrian Cocosila

http://str1.crestin-ortodox.ro/foto/992/99147_fumator.jpg

Fumatul este o patima care, in lumea de astazi, este purtata pe brate. Orice pachet de tigari atrage atentia ca “tutunul dauneaza grav sanatatii”. Sigur, la prima vedere am spune ca e bine ca se trage un semnal de alarma. Insa, stau si ma intreb: nu cumva mesajul mentionat creeaza si o piata? De ce oare nu se spune: Nu mai fumati! Probabil pentru ca acest mesaj nu ar mai aduce profit. Am spus probabil pentru ca pe de o parte, nu sunt specialist in astfel de situatii si pe de alta parte, fumatul a devenit ceva firesc, normal.

Fumatorii atat de mult s-au impatimit, incat nu mai au ochi pentru mesaje de acest gen, nu se pot lasa sensibilizati de ele. Imi amintesc de campania fara rezultate, a unei persoane cunoscuta in media, care cauta sa duca lumea la firesc prin ceva nefiresc, printr-o intrebare erotic-provocatoare: "Fumatul chiar este singura ta placere?“. E bine sa amintim ca intrebarea era prezenta pe un afis cu o persoana semi-nud.

Vorbim prea putin de sanatate si asta pentru ca nu ne mai pasa de ea. Statul e multumit de taxele impuse, si lipsit de interes atunci cand vine vorba de a sprijini tratarea afectiunilor cauzate de fumat. Este adevarat ca nu mai suntem agasati cu reclame la tigari, ca fumatul a inceput sa fie interzis in mai multe spatii, dar cu toate acestea omul fumeaza, si asta pentru ca nu e constient ca prin fumat are toate sansele sa-si piarda sanatatea.

Daca tinerii adopta cu mare usurinta fumatul, pentru ca il asociaza cu maturitatea, raman mirat cand vad ca desi fumatorii maturi nu pot gasi un motiv rational pentru fumat, ei continua sa fumeze. Asta inseamna ca fumatul creeaza dependenta. Deci, vorbim de o voie slabita a omului.

De ce duhovnicii nu sunt de acord cu fumatul? Pentru ca ei ne sunt parinti si ne vor sanatosi nu doar sufleteste, ci si trupeste. Sa nu uitam ca mantuirea nu se adreseaza doar sufletului, ci si trupului.

Fumatul nu e rational si nu face ca omul sa devina mai asemanator cu Dumnezeu. De aceea duhovnicii nu tolereaza fumatul. Cand iubesti pe cineva, nu-l mai poti lasa pe acela sa faca ce vrea. Iubirea fata de aproapele trebuie sa fie intotdeauna in raport cu iubirea fata de Dumnezeu. Nu poti admite ceea ce nu admite Dumnezeu. Iata de ce Parintii nu tolereaza fumatul, caci ei ne vor stapani pe propria voie, nu sclavii poftelor.

Imi doresc o lume in care anormalul sa nu devina normal si viciul - virtute.

Nincsenek megjegyzések: