2010. február 21., vasárnap

A szoknya sérti a brit transzszexuális diákok jogait

Elképesztő: a szoknya sérti a transzszexuálisok jogait

http://www.mno.hu/images/footer_logo.gif

Magyar Nemzet / The Times
2010. február 21.

Transzszexuális diákok miatt aggódik a brit esélyegyenlőségi bizottság – írja a The Times. A bizottság szerint a lányok számára sok iskolában kötelező szoknya sérti azon tanulók jogait, akik fiúként szeretnék élni életüket. A felügyeleti szerv, mely törvényben szavatolt hatalmánál fogva cselekvésre kötelezheti a jogsértő intézményeket, közleményében arra figyelmeztet, „a diákok nemspecifikus ruhák viselésére kötelezése potenciálisan jogsértő”.

http://www.timesonline.co.uk/multimedia/archive/00687/Uniform360_687691a.jpg
Girlswear full length skirts and blazers as they walk home from school
Photo: timesonline.co.uk

A jelentés azt is megjegyzi, a „nemdiszfóriával született diákok számára rendkívül kényelmetlen érzés, ha hagyományosan a nőkkel azonosított öltözetet kell hordaniuk: ilyen például a szoknya”.

A bizottság jelentése az idén ősszel hatályba lépő új esélyegyenlőségi törvényt figyelembe véve készült: a munkáspárti Harriet Harman által keresztülvitt jogszabály minden állami szervet – köztük az iskolákat is – arra kötelez, vizsgálja meg, rendelkezései nem sértik-e valamely kisebbség jogait. Ebbe pedig az iskolákba járó transzszexuális diákok is beletartoznak – meg kell hát tenniük mindent, hogy ezek a gyerekek is otthon érezhessék magukat az iskolákban, különben jogi felelősségre vonásra számíthatnak.

„Az egyenruha különösen aggályos dolog, mely felettébb súlyosan érinti ezeket a személyeket” – összegez a jelentés, melynek célja „a hamarosan bevezetésre kerülő törvény helyes értelmezésének megkönnyítése”, ahogy a bizottság egyik tagja fogalmaz.

Becslések szerint mintegy 5000 transzszexuális felnőtt élhet Nagy-Britanniában. Az, hogy a javaslat mennyire lesz sikeres a konzervatívabb iskolaigazgatók körében, még a jövő kérdése. „Egyet mondok: az én iskolámban maradunk a szoknyánál” – nyilatkozta Elspeth Insch, a VI. Edward iskola igazgatója.


Nincsenek megjegyzések: