2010. február 5., péntek

Új egyházi kórházakat tervez a királyhágómelléki püspök (Duna TV)

Új egyházi kórházakat tervez a királyhágómelléki püspök
Csűry István, azt monda: a református egyháznak gyógyító egyházzá kell válnia.

http://www.dunatv.hu/sites/dunatv/images/dunatv_logo_blue.jpg

DUNA TV
Szerző: Monostori Károly
Forrás: Balla Tünde
2010.02.05.

http://www.dunatv.hu/data/cms607860/egyhazi_korhaz.jpg

Egyházi kórházakat hozna létre az új királyhágómelléki református püspök, olyan betegek gyógyítására, akiket az állami kórházakban, klinikákon már nem tudnak ellátni. Csűry István, azt monda: a református egyháznak gyógyító egyházzá kell válnia.

Ez a városközpontbeli egyházi ingatlan az egyik lehetséges épület, ahol kórházat létesíthetnek. Olyan ellátást szeretnének, amit az egészségügyi biztosító is támogat, és nemzeti, felekezeti hovatartozástól függetlenül járna a betegeknek, a szociálisan rászorulóknak. Most pénzt gyűjtenek.

Csűry István Kirányhágómelléki református püspök elmondta: " Létrehozni egy olyan anyagi alapot, amelyből meg lehetne oldani egyelőre míg kórház nincs, a betegek átvitelét oda, ahol tudják gyógyítani őket, s a másik, hogy lassan felépíteni és kiépíteni azt a rendszert, ami kórházból áll".

Romániában megvan a jogi háttér az egyházi magyar magánkórház müködtetésére.

Cseke Attila egészségügyi miniszter hozzátette: "Természetesen az akkrediátció idejére meg kell teremteni mind a strukturális, infrastrukturális feltételeket, a javaslat támogatásra érdemes".

Ehhez a román és a magyar kormány, valamint civil szervezetek támogatását is szeretnék megszerezni.

Kalmár László a Segítő Jobb Alapítvány elnöke hozzátette: "Mindig hozni korszerű dolgokat, amik a világban létezhetnek. Ennek emberi, műszaki, szakmai tartalmait átültetni a környéken és elterjeszteni."

A Segítő Jobb Alapítvány már felajánlotta segítségét, de az évekbe telhet, mire a román egészségügyi biztosító támogatását is megkapja a református egyházi kórház.

Nincsenek megjegyzések: