2010. február 3., szerda

A tévénézés tízparancsolata

A tévénézés tízparancsolata

1. Leülök a tévé elé, és arra gondolok: ,,Nem vagyok szivacs, ami mindent magába szív. Nem úgy akarok tévézni, mint egy alattvaló, hanem, mint egy ember.''

2. Keverni a borokat veszélyes dolog. Nem ugrálok ide-oda, csatornáról csatornára kapcsolgatva.

3. Nem csak tévével él az ember: lehet egy jót beszélgetni a család többi tagjával vagy a barátokkal, lehet játszani, sportolni is.

4. Jobb egyetlen szál igazi, élő, az illatos mezőn szedett virág, mint egy egész virágoskert a halott tévéképernyőn.

5. A televíziónak van egy bekapcsoló gombja, de van egy kikapcsoló is. Mindkettőről tudok, és nem vagyok szemetesláda. Megvan a magam méltósága.

6. Nehéz eset vagyok tévénézésben: nem fogadom el a zsákbamacskát. A testemmel belesüppedtem a fotelba, de az elmémet éberen akarom tartani.

7. Átgondoltan és jól szervezetten nézek tévét: előre kigondolom a programot. Nem összevissza, hanem meggondolás alapján akarom a gombokat nyomogatni.

8. Szabad vagyok a tévénézésben is: nézem a tévét; de nem tapadok állandóan a képernyőre. Egy idő után kikapcsolom; tudom, hogy nézés közben jön meg az étvágy!

9. Jólnevelt tévénéző vagyok: ahogy látogatók jönnek, azonnal kikapcsolom a készüléket.

10. Határozott tévénéző vagyok: már többször írtam és telefonáltam a tévébe, hogy tanácsokat adjak és elmondjam a pozitív vagy negatív véleményemet.


Forrás: Pino Pellegrino: Bekapcsolt tévé, kikapcsolt gyermek? - KÉPMÁS Magazin, 2002/6-7. sz.


Nincsenek megjegyzések: