2010. január 9., szombat

Megfejtették a legősibb héber feliratot

Megfejtették a legősibb héber feliratot

http://www.mult-kor.hu/pic/bgr_header.png

Múlt-kor
2010. január 8.

Megfejtették a rendelkezésre álló legrégibb - az i. e. 10. századból származó - héber feliratot - jelentette be csütörtökön a Haifai Egyetem bibliatudományi tanszéke.

http://www.mult-kor.hu/image/article/main/.cut-460x310/27589.jpg

Az észak-izraeli nagyváros tanintézményének közleménye szerint Gerson Galil régésznek sikerült bebizonyítania, hogy a cserépdarabra tintával írt felirat Dávid király idejéből származik, és mint ilyen, a legősibb írásos héber szöveg. A felfedezés által egyben egyértelműnek tűnik, hogy a bibliai szövegek egy része az eddig hittnél évszázadokkal korábban keletkezhetett.

http://www.mult-kor.hu/image/article/index/okor/iras.jpg

A 15-ször 16,5 cm-es töredéket másfél éve találta a Jeruzsálem közelében fekvő Hirbet Keifa lelőhelyen egy másik régész, Joszef Garfinkel. Galil szerint a felirat megfejtése alapján kijelenthető, hogy már Dávid király uralma alatt is voltak olyan szerzők, akik irodalmi szövegeket, és a Bírák és Sámuel könyveihez hasonló történeti feljegyzéseket írtak le. Szerinte ez egyben megcáfolja azokat a vélekedéseket is, miszerint a korban még nem létezett királyság a térségben.

A szöveg a szegényekkel, a rabszolgákkal, az idegenekkel, az özvegyekkel és az árvákkal szemben elvárt bánásmódot taglalja. A szavak a héber szókincsből valók, és a fogalmak, amelyeket takarnak, a Bibliából ismertek, ám biztosan nem onnan másolták a töredékre azokat.


Nincsenek megjegyzések: