2009. október 20., kedd

A Tradicionális Anglikán Közösség csatlakozik Rómához

Megkönnyítik a tradicionális anglikán közösségek Rómához csatlakozását

Magyar Kurír
október 20.

http://www.catholicnewsagency.com/images/vatican_tac.jpg
Grafika: CNA

William Levada bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa október 20-án, kedden délelőtt sajtótájékoztatón bejelentette, hogy készen áll az ehhez szükséges apostoli rendelkezés. Ez egyedülálló kánonjogi modellt állít föl, amely alkalmazható az egyetemes egyház helyi sajátosságaira, és igazságos a Rómához csatlakozni kívánó anglikánokkal szemben.

Az apostoli rendelkezésnek köszönhetően az anglikánok úgy tudnak csatlakozni Rómához, hogy közben megőrzik az anglikán lelki örökséget. Így például az anglikán házas papok is katolikus pappá szentelhetőek lesznek – a püspököknek viszont cölibátusban kell élniük, akárcsak a katolikus és az ortodox egyház esetében.

A rendelkezés értelmében Személyi Ordinariátusokat alakítanak a helyi püspöki konferenciákkal konzultálva, azok beleegyezésével. A Személyi Ordinariátusok hasonlatosak lesznek a katonai ordinariátusokhoz, amelyek a katonák lelkipásztori gondozását biztosítják.

Levada bíboros szerint több anglikán csoport is kifejezte már szándékát a Rómához való visszatérésre. A Tradicionális Anglikán Közösség például már korábban aláírt egy dokumentumot, mely szerint elfogadják a katolikus katekizmust. A közösség 1991-ben vált ki a nyolcvanmillió tagot számláló Anglikán Közösségből, a világ nemzeti anglikán egyházainak szervezetéből – így nincs egységben a canterburyi érsekkel sem – elsősorban azért, mert nem értett egyet a nők és a homoszexuálisok pappá szentelésével. A tradicionális anglikánok mintegy félmillióan vannak.

Az utóbbi időben több olyan esemény történt az anglikán egyházban – homoszexuális püspök felszentelése, nők pappá szentelése – ami komoly ellenérzést és tiltakozást váltott ki a hívők több csoportjában.Az apostoli konstitúció részleteiről pár hét múlva adnak tájékoztatást. Az új rendelkezés összhangban áll az ökumenikus párbeszéddel, amely a katolikus egyház számára továbbra is prioritást élvez – áll a tájékoztatóval egy időben közzétett szentszéki nyilatkozatban.


Nincsenek megjegyzések: