2009. október 20., kedd

Nem hivatalos látogatások a dunántúli lelkipásztoroknál

21. századi „Mátyás királyok” – nem hivatalos látogatások a dunántúli lelkipásztoroknál

reformatus.hu
[2009-10-20]

http://reformatus.hu/archiv/2009/kep/1256051393.jpg
Steinbach József püspök
Fotó: Kalocsai Richárd

Száműzik a hivatalos jelleget a Dunántúlon egy-egy rövid látogatás erejéig. Az egyházkerület lelkészi vezetése elhatározta, hogy fél év alatt az összes dunántúli lelkipásztort meglátogatja. A beszélgetések „nyakkendő nélküliek”, kötetlenek. A találkozások célja, hogy a hivatalos alkalmak szabályozottsága nélkül, szabadon beszélhessenek a református lelkipásztorok örömeikről, gondjaikról az egyházi vezetésnek. Az új kezdeményezés teljesen szokatlan a református egyházban, több lelkipásztor is megszeppent a hír hallatán, végül azonban egyértelműen jó visszhangra talált a látogatás. – mondta Köntös László az egyházkerület főjegyzője.

Hétfőn Steinbach József püspök, Köntös László egyházkerületi lelkészi főjegyző, Bellai Zoltán püspöki főtanácsos, Tóth András egyházmegyei lelkészi főjegyző és Lentulai Attila esperes hagyták otthon a palástot és a nyakkendőt. Zircre, Szentkirályszabadjára, Tápra, Tápszentmiklósra, Csetényre, Dudarra és Pázmándfaluba látogattak el.

Vegyes tapasztalatokról számolt be érdeklődésünkre Köntös László. A lelkészi főjegyző elmondta: találkoztak jó állapotban lévő gyülekezetekkel, bizakodó lelkipásztorokkal és letargikus helyzetekkel egyaránt. Pozitív példaként említette Zircet, ahol ötszázan vallották magukat reformátusnak, számos család települt be a környező falvakból és jó lehetőség adódik a hatékony missziói munkára.

Szinte minden egyházmegyében találhatók olyan települések, ahol nem biztató, sőt egyenesen elkeserítő a helyzet. Valamikor erős anyaegyházközségek mára a lét-nemlét határán táncolnak. Sok helyen már eleve nincsenek meg az anyaegyházközségi lét feltételei, s amennyiben ebben az ütemben fogy a népesség, tovább romlik a helyzet - tette hozzá Köntös László. Ahhoz ugyanis, hogy stabilan tudjon működni egy anyaegyházközség legalább kettőszázötven-háromszáz egyházfenntartó kellene, s most vannak olyan helyek, ahol még tízen sincsenek.

A dunántúli „Mátyás királyok” legközelebb október 22-én kelnek útra a pápai egyházmegye északi részébe, hogy erősítsék a testvéri szálakat és meghallgassák a lelkipásztorokat, hogy valódi bepillantást nyerjenek mindennapi életükbe.

Fekete Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések: