2009. október 30., péntek

Cate facultati de teologie sunt in Romania

Câte facultăţi de teologie sunt în România

http://www.evz.ro/template/images/sigla.jpg

Evenimentul Zilei
Dollores Benezic
Vineri, 30 Octombrie 2009

Facultăţi de teologie ortodoxă există, în prezent, la Universităţile din Alba Iulia, Arad, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Piteşti, Sibiu şi Târgovişte.

http://www.evz.ro/pictures/articles/big/a80c10d2f9090c0aa3b3e7bbf8d64e99.jpg
Sala de cursuri, Institul Teologic
Foto: Mediafax

Departamente de teologie ortodoxă se găsesc la Facultatea de Litere a Universităţii de Nord (Baia Mare), Facultatea de Litere şi Teologie a Universităţii Dunărea de Jos (Galaţi), Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrative a Universităţii Eftimie Murgu (Reşiţa) şi Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie a Universităţii de Vest (Timişoara).

Facultăţi de Teologie Romano-Catolică funcţionează în cadrul Universităţii Bucureşti (UB), al Universităţii A.I. Cuza din Iaşi (UAIC) şi al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din ClujUniversitatea din urmă are şi o Facultate – distinctă şi mai veche – de Teologie Greco-Catolică.

De altfel, UBB deţine „recordul de ecumenism” în materie de facultăţi de teologie, cu o a patra asemenea subunitate, de confesiune reformată. În universitatea de stat din capitală funcţionează, pe lângă facultăţile de teologie ortodoxă şi romano-catolică, o Facultate de Teologie Baptistă, cu două specializări (teologie – asistenţă socială şi teologie didactică).

La Universitatea din Oradea, de specializarea teologie baptistă didactică se ocupă Facultatea de Litere. Facultatea de Ştiinţe Umaniste şi Sociale a Universităţii Aurel Vlaicu (Arad) are o specializare în teologie didactică penticostală. La Universitatea de Nord din Baia Mare Facultatea de Teologie oferă – pe lângă specializările de teologie ortodoxă amintite anterior – două specializări teologice greco-catolice.

În fine, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu are un Departament recent înfiinţat de Teologie Protestantă (cu o specializare unică în teologie pastorală protestantă).

Mai specială în contextul academic românesc se arată Universitatea Emanuel din Oradea (UEO). O universitate privată cu afiliere baptistă înfiinţată încă din anii nouăzeci, UEO oferă, în afară de teologia baptistă şi de alte câteva specializări comune în domeniul de studiu „teologie”, şi o diplomă de management.

Celelalte instituţii private acreditate care propun specializări teologice sunt Institutul Teologic Romano-Catolic, Institutul Teologic Penticostal şi Institutul Teologic Baptist, toate trei din Bucureşti, alături de Institutul Teologic Romano-Catolic de la Alba Iulia.

În fine, printre cele peste 10 specializări de la Universitatea Creştină Partium din Oradea – ruptă, la mijlocul anilor nouăzeci, din Institutul Teologic Reformat clujean – se numără şi teologia pastorală reformată.

În afară de instituţiile de învăţământ superior acreditate de mai sus, există în România mai multe institute teologice autorizate provizoriu: Institutul Teologic Adventist (Cernica), Institutul Teologic Protestant (Cluj), Institutul Teologic Romano-Catolic (Iaşi), Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan (Roman), Institutul Teologic Creştin după Evanghelie Timotheus (Bucureşti).

În ciuda numelui său, prima dintre instituţii este mai curând o mică universitate confesională, cu mai multe programe şi specializări (două specializări teologice, asistenţă socială, pedagogie, limba română şi limbi străine).


Nincsenek megjegyzések: