2009. október 23., péntek

A vallási fanatizmus ellen emelt szót Tőkés László

A vallási fanatizmus ellen emelt szót Tőkés László

http://www.kronika.ro/img/kronika-logo.gif

A vallási fanatizmus ellen emelt szót az Európai Parlamentben Tőkés László EP-képviselő, volt királyhágómelléki református püspök. A politikust tavaly novemberben egy megerőszakolt dél-szomáliai kislánynak az iszlám bíróság általi könyörtelen megköveztetése, valamint az iraki keresztények kegyetlen üldözése késztette megszólalásra.

Újabb felszólalását az indiai, bangladesi és afganisztáni vallásüldözések tették indokolttá az EP plénumában. Kifejtette, a vallási türelmetlenségből fakadó erőszakos cselekmények mindenekelőtt az iszlám országokra és fanatikusokra jellemzőek, Indiában viszont a hindu szélsőségesek terrorja sújtja a keresztény és az iszlám közösségeket.

A vallási tolerancia jegyében minden vallási kizárólagosságot vissza kell utasítanunk, hangsúlyozta az EP-képviselő. Rámutatott, különösképpen súlyos az indiai helyzet, ahol 2002 óta sorozatosan és folyamatosan éri agresszió a kisebbségi vallási közösségeket. 2002-ben a hindu szélsőségesek támadásai a Gujarat állambeli mohamedánokat vették célba, 2008 augusztusában viszont a keresztények ellen irányult.

Mint mondta, Bangladesben az iszlám hatóságok cinkos elnézése mellett, több esetben a rendőrség aktív részvételével folyik a keresztények durva bántalmazása. Afganisztánban pedig a tálib uralom gyilkos szelleme érvényesül, mely halálos ítélettel sújthatta a Krisztus hitére térőket.

„Az ateista kommunizmusból szabadult egyházak, nemzetek képviselőiként, a nyugati vallási pluralizmus haszonélvezőiként nem szabad megfeledkeznünk hitükért üldöztetést szenvedő testvéreinkről” – vallja Tőkés, aki az Európai Közösség azonnali fellépését kérte az ügyben.

„Hitünk tanítása értelmében és az ökumenikus szolidaritás szellemében kérem a Parlamentet, személy szerint Jerzy Buzek elnök urat, valamint az Emberi Jogi Bizottságot, hasonlóképpen az Európai Bizottságot, hogy a felsorolt országokban határozott módon lépjenek fel a vallási intolerancia áldozatai, az üldözöttek védelmében” – zárta beszédét az EP-képviselő.


Nincsenek megjegyzések: