2009. október 29., csütörtök

Női püspök a német protestánsok élén

Női püspököt választottak a Németországi Protestáns Egyház Tanácsa élére

reformatus.hu

http://www.welt.de/multimedia/archive/1253789762000/00907/Margot_Kaessmann_BM_907966g.jpg
Fotó: welt.de


Női püspököt választottak szerdán a Németországi Protestáns Egyház Tanácsa élére, először a szervezet történetében.

Az egyház zsinatának ulmi ülésén Margot Käßmann hannoveri püspöknőt nagy többséggel választották meg hat évre a zsinati tanács elnökévé. Margot Käßmann ezzel a 25 millió németországi protestáns első számú képviselője lett.

Az 51 éves, négygyermekes elvált anya 132 szavazattal, mindössze öt ellenszavazat és négy tartózkodás mellett nyerte el a tisztséget, és lett a nyugdíjas kort elérő Wolfgang Huber berlini püspök utóda. Kijelentette, hogy korszerű egyházat szeretne, olyat, amely több embert nyer meg a hitnek.

A női püspök - akit Teréz anya és Demi Moore keverékeként jellemez a német sajtó - 1999 óta áll Németország legnépesebb protestáns egyházkerület élén.

Az EKD helyettes vezetőjévé Nikolaus Schneider elnököt, a Rajnai Protestáns Tartományi Egyház vezetőjét választották meg 137 szavazattal. A választás után Schneider elnök gratulált a püspöknőnek, s kijelentette: "Nagyon örülök Margot Käßmann megválasztásának. Már régóta ő az, aki profilt ad a német protestantizmusnak és megszólaltatja a protestáns hangot a közvélemény előtt. Ezt világra nyitott okossággal, teológiai egyértelműséggel és barátságosan teszi, s ezt nagyon becsülöm benne". A püspöknő EKD elnökké választásához az elsők között gratulált Thomas Wipf lelkész, a Svájci Protestáns Egyház elnöke. "Az Ön őszintesége, hitelessége a protestáns hitet azok számára is elfogadhatóvá teszi, akiknek alig van kapcsolatuk az egyházzal" - írta Wipf Svájcból.

Käßmann és Schneider mellett az EKD tagjai a következők lesznek: Elke Eisenschmidt, Ulrich Fischer (60), Johannes Friedrich (61), Klaus Winterhoff (58), Jann Schmidt (61), Uwe Michelsen (61), Marlehn Thieme (52), Gesine Weinmiller (46), Jochen Bohl (59), Tabea Dölker (61) Fidon Mwombeki (49) és Katrin Göring-Eckardt (43).

Margot Käßmann 1958. június 3-án született Marburg an der Lahnban. Teológiai tanulmányai után 1985-ben szentelték lelkésszé. Négy évvel később doktorált Bochumban Konrad Raisernél "Szegénység és gazdagság - az egyház egységének tükrében". 1994 - 1999 között Käßmann a Kirchentag (Egyházi Napok) főtitkára volt, majd aztán megválasztották a Hannoveri Evangélikus-Lutheránus Egyház püspökasszonyává. A négy lánygyermeket nevelő családanya néhány évvel ezelőtt vált el férjétől.


http://ekd.de/images/ekd_logo.gif

Nincsenek megjegyzések: