2009. október 13., kedd

Krisztus vándorai

Krisztus vándorai

2009.10.12.
Debrecen Televízió

Bemutatták a Debrecen Televízió új filmsorozatát. A Krisztus vándorai című hét részes dokumentumfilm szereplői az elmúlt 120 évben Amerikába vándorolt magyarok. A sorozat a Református Egyház támogatásával készült el.

http://dtv.hu/upload/krisztusvand1012.jpg

A 19. század végén magyarok százezrei indultak útnak az Új Világ felé a szebb jövő reményében. Az észak-keleti megyékből szinte teljes falvak keltek útra Amerikába. A közösségek a tengerentúlon is megtartották református hagyományaikat. Egyházközségeket alapítottak, templomokat építettek, amelyeknek egy részét ma is látogatják a hívek. Igaz, egyre kevesebben vannak, az ötvenes években ugyanis véget ért a kivándorlási hullám.

Még most is van közel 60 magyar református gyülekezet, közösség, amelyik próbálja megőrizni a magyar nyelvű igehirdetést, de ez már egyre kevésbe megy, hiszen lassan a negyedik generációról van szó – hallhattuk Bölcskei Gusztávot, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökét.

http://dtv.hu/upload/krisztusvand10122.jpg

Az Egyesült Államokba kivándorolt magyarokról tavaly októberben forgatott filmet a Debrecen Televízió. A Református Egyház támogatásával nyolc szövetségi államban ötven települést kerestek fel, máig fennmaradt magyar gyülekezetek és templomok után kutatva. A Krisztus vándorai című hétrészes sorozat készítői szerint az utolsó pillanatban készültek a felvételek. Mára ugyanis kevesen maradtak azok közül, akik református hagyományaikat az Egyesült Államokban is ápolják.

Sokaknak ez volt az utolsó lehetőség, hogy élő tanúként beszámolhassanak arról, ami történelem, ami több mint 100 éves magyar történelem az Egyesült Államokban. Másrészt pedig úgy gondoltuk, hogy Kálvin János születésének 500. évfordulóját ünnepli a református egyház, s ez egy szép ajándék is lehet az egyháznak, a híveknek – mondta el Széles Tamás, a Debrecen Városi Televízió Kft. ügyvezető igazgatója.

A Krisztus vándorai című filmet ma mutatták be a sajtó munkatársainak. A magyar és amerikai református gyülekezetek év végéig kapják meg a DVD-t. A hétrészes sorozatot a Debrecen Televízió nézői hétvégenként láthatják.

Szerkesztette: Érsek Kitti„Krisztus vándorai” – hét részes filmsorozat készült az Amerikában élő református közösségekről

reformatus.hu

http://reformatus.hu/archiv/2009/kep/1255358848.jpg

Bemutatták Debrecenben a Krisztus vándorai című filmet. A Debrecen Televízió hét részes filmsorozata az Amerikában élő református közösségeket mutatja be. Azokról az egyházközségekről, templomokról szól, amelyek az évek során még fennmaradtak és őrzik magyar református örökségüket. A film készítői egy hónapig forgattak a tengerentúlon. Széles Tamás és Vojtkó Ferenc ötven települést kerestek fel nyolc szövetségi államban, elsősorban a keleti parton. A Krisztus vándorai című alkotást a református egyház is támogatta. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a filmet bemutató sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy „minden olyan alkotás, amely református sorsokat, értékeket mutat be kiemelkedően fontos a jelen és az utókor számára is.” Széles Tamás, a Debrecen TV ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy a filmet még októberben a reformáció hónapjában elkezdik bemutatni a helyi televízióban, aki pedig szeretné megvásárolni a sorozatot, az megteheti a református könyvesboltokban október 19-étől.

Vojtkó Ferenc, a Debrecen TV szerkesztő-riportere kiemelte, „azt mutatjuk be, akik az idegen világban megteremtették maguknak az óhazát jelentő egyházközséget és annak templomait.”

Részlet a filmből

"1880. Magyarok százezrei indultak útnak az Új Világ, Amerika irányába a jobb élet, a boldogulás reményében. Nagy-magyarország észak-keleti megyéiből szinte teljes falvak keltek útra, hogy a jövő nemzedékeinek élhetőbb, könnyebb, szebb jövőt adjanak… És alig néhány évtized alatt megépült százhúsz magyar református templom, sok-sok iskola, parókia és más alkotás. Mert ezek a kezeikben semmit nem hozó ezrek lelkükben hordozták a csodát. Vitték az ősök szent hitét, elődjeik századokon át féltve őrzött kincsét, apáik vérrel megszentelt drága örökségét."
A DTV ajánlója
Napszemle 2009.10.12.

Nincsenek megjegyzések: