2009. október 15., csütörtök

Tilos imádkozni a focipályán?

Tilos imádkozni a focipályán?
Kemény büntetés várhat a szabálytalankodó ghánai focistákra

Heti Válasz
2009.10.14.

Ami sokaknak megindító tanúságtétel, a FIFÁ-nak elítélendő provokáció. A labdarúgó világszövetség száműzné a vallási megnyilvánulásokat a focipályáról, a magyarokat tegnap legyőző csapat viszont erre látványosan fittyet hányt.

http://www.hetivalasz.hu/index.php?dloc=showpicture20480


A Magyarország-Ghána mérkőzés után olyasmi történt az egyiptomi stadionban, amire eddig nem sok példa akadt. Miután az U20-as futball világbajnokságon az afrikaiak 3:2-re legyőzték a mieinket, a nyertes csapat tagjai letérdeltek, és legalább egy percig különös szertartásba fogtak. Kezüket az égnek emelték, és egyikük vezényletével fohászkodásba kezdtek. A magyar riporter erre jószerivel hüledezni kezdett, és azt latolgatta, hogy a játékosok vajon imádkoznak-e. A végén, amikor többen keresztet vetettek, minden kétséget kizáróan kiderült: ez bizony így van. Nem is csoda: az afrikai ország 70 százaléka keresztény, sőt a megannyi klub között létezik egy Catholic Stars nevű focicsapat is.

A mostani világbajnokságon még arra is volt példa, hogy az egyik - kolumbiai - bíró a mérkőzés után szintén keresztvetéssel tett tanúságot hitéről. Nos, ezt nem biztos, hogy jól tette - legalábbis a FIFA legutóbbi rendelkezése szerint. A labdarúgó világszövetség ugyanis épp idén nyáron hozott határozatot, melyben megtiltotta a hitbeli meggyőződés bárminemű kifejezését a futballpályákon. A vallási jellegű diszkrimináció tilalma - történjen az a sportolók vagy a nézők részéről - már eddig is szerepelt a FIFA alapszabályában; megszegői súlyos pénzbüntetésre számíthatnak. Arra viszont eddig még nem volt példa, hogy a szervezet száműzze a hit megvallását a pályákról.

Az intézkedés kiváltó oka az volt, hogy az idei latin-amerikai Konföderációs Kupa győzteseiként a brazil csapat egyes tagjai egyértelmű tanúságot tettek hitükről. A közismerten mélyen hívő Kaká például mezét felhúzva mutatta meg a nézőknek "Jézushoz tartozom" feliratú trikóját. Ezen a súlyos eseten a dán futballszövetség úgy bepöccent, hogy hivatalos tiltakozást nyújtott be a FIFÁ-hoz. „Nem hiszem, hogy a sportnak és a hitnek olyan mértékben kellene keverednie, hogy az hovatovább vallási demonstrációba torkolljon. Amennyire elutasítjuk a politikai megnyilvánulásokat, ugyanúgy el kell vetnünk a vallásiakat" - mondta Jim Stjerne Hansen, a dán szövetség elnöke.

A FIFA arra nem vette a bátorságot, hogy komoly szankciót hozzon a brazilok ellen, ám figyelmeztette a dél-amerikai csapatot, hogy ilyesmi többet ne forduljon elő, és alapszabályába belevette: tilos a mez alatti trikón bárminemű - politikai, reklámízű vagy vallási - szlogen feltüntetése; a rendelkezés megszegőit pedig a jövőben megbüntetik.

Az ügy értelemszerűen nagy vihart váltott ki a hívő sportolók körében. „Ha az imádkozás helytelen dolog, szeretném tudni, mi elfogadható cselekedet. A FIFÁ-nak sokkal inkább az erőszakos viselkedés miatt kellene aggodalmaskodnia. Azt gondolom, mindenkinek joga van úgy adni hálát Istennek, ahogy ő akar" - nyilatkozta Nicola Legrottagliea, a Juventus hívő hátvédje, aki a közelmúltban könyvet is írt arról, hogyan találta meg Istent, s ez mit jelentett a személyes életében és sportolói pályafutásában.


Nincsenek megjegyzések: