2009. október 16., péntek

Apák napja Romániában

Végre van Apák napja is Romániában

szatmar.ro

A romániai apáknak ezentúl hivatalosan is lesz olyan ünnepnapjuk, amikor őket köszöntik a családban. Traian Basescu román államfő ugyanis kedden kihirdette azt a jogszabályt, amely az anyáknak szentelt ünnep mellett meghonosítja az apák napját is.

http://www.szatmar.ro/files/tiny_mce/czinzel/apak%20napja.JPG

A törvény előtörténete tavalyra nyúlik vissza, amikor egy civil szervezet javasolta az apák napjának a bevezetését az egyenjogúság jegyében. Az apák érdekeit felkaroló civil szervezet elsősorban azért harcol, hogy az elvált szülők törvény által szabályozottan, közösen nevelhessék gyermekeiket. A megkülönböztetés ellen is harcolnak, ezért kezdeményezték, hogy ezentúl az apáknak is szenteljenek egy napot, ha már van külön napjuk a nőknek és a gyerekeknek.

Kezdeményezésüket több ellenzéki és kormánypárti honatya egyaránt felkarolta. Jogszabályt terjesztettek a parlament elé, amely el is fogadta azt, az államfő aláírása pedig azt jelenti, hogy érvénybe léphet. Így május első vasárnapján az apák napját ülhetik a romániai családok. Egy héttel később az anyák előtt fejezheti ki mindenki tiszteletét, ugyanis a hónap második vasárnapja lesz az anyák napja. Romániában eddig hivatalosan nem létezett ez utóbbi ünnep.

A törvénykezdeményezők szerint azért volt szükség jogszabályban rögzíteni ezeket az ünnepnapokat, hogy "megvalósuljon a szociális egyensúly, és mindkét szülőnek a fontosságát egyformán ismerjék el a családban, a román társadalomban".

Különösebb ellenérzéseket nem váltott ki a jogszabály, hiszen az ünnepnapok bevezetése többnyire csak szimbolikus jelentőséggel bír. Az esetleges munkaszüneti nap szóba sem jöhetett, hiszen a törvényalkotók eleve vasárnapra tűzték ki a két ünnepet.


Nincsenek megjegyzések: