2009. október 9., péntek

Legális lesz a "vérfertőző" házasság Mo-n

Legális lesz a „vérfertőző” házasság

http://www.fn.hu/files/_fn8/img/img_fn_header_logo.gif

Az unokahúggal, illetve a nagynénivel vagy az unokaöccsel, a nagybácsival kötött házasság is érvényes lesz az új Ptk. hatálybalépése után. A volt anyóssal vagy apóssal is összeházasodhat egykori menyük, vejük - írja a pénteki Népszabadság.

A testvér vér szerinti leszármazottjával kötött házasság érvénytelenné nyilvánítása "aránytalanul súlyos jogkövetkezmény" lenne - olvasható a szűkszavú indoklás az új polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) az utolsó pillanatban benyújtott és el is fogadott módosító indítványban. A kormány az eredeti tervezetben több száz további változást kezdeményezett, és azok áttekintésére a képviselők a zárószavazásig mindössze két hetet kaptak. A csomagról - így a házasságkötés szabályainak liberalizálásáról - érdemi vita már nem is folyt.

A módosítás ezért csak az új Ptk. elfogadása után keltett megdöbbenést sokakban. Például a genetikusokban, akik az egészségügyi kockázatokra hívják fel a figyelmet, míg mások morális aggályaikat hangoztatják. Annak ellenére nagy a felháborodás, hogy testvérének gyermekével a nagybácsi vagy nagynéni az 1952 óta hatályos családjogi törvény szerint ma is köthet házasságot, ha azt a jegyző engedélyezi.

A lap több önkormányzatnál érdeklődött, hogy találkoztak-e ilyen kérelmekkel, ám rendre nemleges választ kaptunk. Az interneten ugyanakkor a rokonok közötti párkapcsolat elég gyakran visszatérő kérdés. A törvény előkészítésében közreműködő informátoraink nem tudtak pontos számot mondani, ám a nagynénik, nagybácsik, illetve unokahúgok, unokaöcsök közötti házasságok számát évente százas nagyságrendűre teszik, és az ilyen kapcsolatokat a jegyzők nem is nagyon akadályozzák meg.

A jegyző nem genetikus

A Ptk. tavaly benyújtott eredeti tervezete szinte betű szerint a ma hatályos szabályozást vette át, annyi pontosítással, hogy "felmentés akkor adható, ha a házasságkötés a születendő gyermekek egészségét nem veszélyezteti". Az igazságügyi tárcánál viszont a kódex szövegének legutolsó átfésülésekor úgy látták: a jegyző nem alkalmas arra, hogy ilyen kérdésben felelősséggel dönthessen, ezért a "testvér testvére vér szerinti leszármazójával" kapcsolatos korlátozást egyszerűen törölték a szövegből.

Más kérdés, hogy amennyiben a házasulni szándékozó rokonokat genetikai tanácsadásra küldik, a jegyző az engedélyről megalapozottan határozhatna, és az esetleg születendő gyermek szempontjait is érvényesíthetné. A tárca ellenérve: erre a lehetőségre az anyakönyvvezető ugyancsak felhívhatja a párok figyelmet, másfelől könnyen lehet, hogy ők nem is akarnak közös utódot, akkor pedig a házasság nem jelent kockázatot.

http://static.nol.hu/media/picture/51/19/12/000121951-9661-600f.jpgNincsenek megjegyzések: