2009. október 5., hétfő

Leégette a pap a templomot

Leégette a pap a templomot

Szatmár.ro
2009.10.04.

Szombat délután leégett Kisszokond szinte 300 éves fatemploma. A tűzet a helyi pap által eldobott égő cigarettacsikk okozta.

http://www.szatmar.ro/files/news/mn_1254680256tuzoltok_bent.jpg

A tűzoltóság körülbelül egy órás késéssel ért ki a lángokban álló épülethez. Ioan Malancas, a település papja megpróbálta egy poroltóval megfékezni a tűzet, de az a száraz faanyag miatt nagyon gyorsan terjedt. A falu lakói siettek a pap segítségére, és néhány ikont valamint egy több száz éves széket sikerült kimenteni a lángokból.

A tűzoltók víztartályai az oltás során hamar kifogytak, ezért elküldtek egy autót újratölteni a közeli Hodosra. Végül a szakemberek megfékezték a tűzet, viszont a templom és a harangláb teljes egészében a lángok martalékává vált.

Aurel Ulici, a Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének szóvivője szerint a tűzet egy, a pap által eldobott cigarettacsikk okozta, amely lángra lobbantotta a száraz növenyzetet. Malancas pap szerint az egyetlen megoldás a templom elvesztésére, ha egy másik faluból hoznak át ide egy régi fatemplomot. A kisszokondi templom Szent Mihály és Gábriel Arkangyalok tiszteletére épült 1777-ben, 15 éve újították fel.


Nincsenek megjegyzések: