2009. október 10., szombat

Adolf Hittler este inhumat in cimitirul evreiesc "Filantropia" din Bucuresti

Adolf Hittler este inhumat in cimitirul evreiesc "Filantropia" din Bucuresti

http://www.gardianul.ro/upload/2009/10/news_img_146089_115382.jpg


O stela funerara din cimitirul evreiesc “Filantropia” poarta un nume neobisnuit, pe care te-ai putea astepta sa il gasesti oriunde altundeva decat acolo: Adolf Hittler. “Gardianul” a incercat sa gaseasca explicatia pentru care un nume atat de asemanator cu cel al Führerului Celui de-al Treilea Reich apartine unui evreu roman.

Cimitirul evreiesc “Filantropia” de pe bulevardul Ion Mihalache din Bucuresti are un “locatar” a carui vecinatate pare sa fie evitata de celelalte familii evreiesti. Desi supraglomerat, cimitirul are o zona in care nici unul dintre membrii cultului mozaic nu pare a fi dornic sa-si petreaca vesnicia. Aceasta pentru ca stela unuia dintre morminte dezvaluie numele straniu al locatarului, decedat in anul 1892: Adolf Hittler. Se pare ca tizul conducatorului Celui de-al Treilea Reich era palarier, iar numele sau, care acum trezeste numai curiozitate, era gata sa creeze mari probleme coreligionarilor sai atunci cand trupele germane au intrat in Bucurestiul anilor ’40. Presupunand ca reactia Comandamentului German de la Bucuresti ar putea fi una violenta la aflarea vestii ca singura diferenta dintre numele unui evreu si cel al Fürhrer-ului “Reich-ului Milenar” este “t”-ul dublu din nume, membrii Comunitatii au decis sa darame piatra de mormant cu pricina, aceasta fiind restaurata dupa razboi. Datele referitoare la batranul Adolf Hittler sunt putine, arhiva cimitirului necontinand informatii mai vechi de anul 1914. Nici reprezentantii comunitatii evreiesti, contactati de reporterii “Gardianul” nu stiu mai multe despre palarierul ce purta acelasi nume cu cel al conducatorului Germaniei Naziste.

Adolf Palarierul

Se pare ca Adolf Hittler ar fi venit in Bucuresti din Bucovina, care, la acea epoca, era o provincie a Imperiului Austro-Ungar. De asemenea, pentru perioada de dinaintea primului razboi mondial, nu era nimic nefiresc ca membrii comunitatii evreiesti sa poarte nume cu rezonanta germanica, “Adolf” fiind unul dintre cele mai comune. Un alt obicei era acela ca evreii (dar nu numai) sa adopte ca nume de familie denumirea meseriei pe care o aveau. Or, in limba germana, “palarier” se spune “Hütler” sau “Hütmacher” (hüt = palarie). Dincolo de speculatii de orice fel, cea mai probabila explicatie a existentei mormantului care poarta inscriptionat un nume atat de asemanator cu cel al Führer-ului este aceea a unei greseli de transciere a numelui lui Adolf Palarierul: Adolf Hütler a devenit Adolf Hittler. De altfel, studierea arhivei “Radacini familiale” a Comunitatii Evreiesti din Romania releva faptul ca nu exista o familie evreiasca cu un nume asemanator macar celui de “Hitler”, fapt usor de constatat la o simpla rasfoire a opisului de nume. Mormantul lui Adolf Hittler, palarierul bucovinean, este abandonat, nefiind vizitat de rude, care, fie nu se mai afla in tara, fie au decedat, la randul lor.

FOTO: www.certitudinea.ro

Cristian Stanescu

http://www.gardianul.ro/img/logo_gardianul.jpg

Nincsenek megjegyzések: