2010. március 24., szerda

Vizsgálat papok ellen

Vizsgálat papok ellen

MTI / Népszava
2010.03.24.


Joseph Ratzinger teológiai professzorként a cölibátus felülvizsgálatát javasolta. Mindez a híres néhai teológus, Karl Rahner műveiből derül ki, amely a napokban jelent meg a Herder kiadó gondozásában. Eszerint 1970-ben kilenc vezető teológus új kezdeményezéseket követelt a püspököktől a cölibátus kérdésében.

http://www.nepszava.hu/image/?id=239150&ext=jpg&type=&th=x
A pápa keze

A mai pápa mellett a dokumentum aláírói között szerepelt Karl Lehmann bíboros, a német katolikus püspöki konferencia korábbi elnöke és Walter Kasper bíboros. A kezdeményezés célja az volt, hogy a papi szolgálatot házas emberek számára is lehetővé tegyék. A memorandum aláírói utaltak arra, hogy a cölibátus miatt egyre kevesebben tanulnak a papi szemináriumokban.

A liberálisként ismert saarbrückeni teológia professzor, Gotthold Hasenhüttl csalódottságát fejezte ki a XVI. Benedek által írt, s múlt szombaton nyilvánosságra hozott körlevél miatt, amelyben a pápa az írországi szexuális visszaélésekkel foglalkozott. Hasenhüttl a Saarbrücker Zeitungnak adott nyilatkozatában közölte: a körlevélben nem esik szó a lényeges kérdésekről. Szerinte ugyanis a dokumentum mondandója a következő: az egyház károkat szenvedett, az egyházi intézmény tekintélye csökkent. De értelmezése szerint erre a következtetésre jutnak: nem az ember, hanem az intézmény méltósága érinthetetlen. Ez pedig Hasenhüttl szerint éppen ellentétes a krisztusi tanítással. A tekintélyes teológus így fogalmaz: "Éppen azt vártam volna, hogy ezt írják: 'Nagyon sajnáljuk, hogy az egyház intézményének hatalmi érdekeit az embereké fölé helyeztük'".

Egyházi körökben ugyanakkor továbbra is dicsérettel illetik a pápa körlevelét. A német katolikus püspöki konferencia visszautasított minden ezzel kapcsolatos bírálatot "alaptalannak" nevezve azokat. Matthias Kopp, a testület szóvivője a ZDF-nek adott nyilatkozatában elmondta, azért sem érti a kritikákat, mert XVI. Benedek előre jelezte, hogy a körlevél az ír egyháznak szól majd. Heinz Josef Algermissen fuldai püspök szerint a dokumentumot a lehető legjobb időben tette közzé a pápa.

Négy pap és két apáca ellen folyik vizsgálat nemi visszaélés gyanújával a regensburgi egyházmegyében - közölte az egyházmegye szóvivője. A hónap elején merült fel a szexuális visszaélések gyanúja, az egyház pedig vizsgálatot indított azzal a céllal, hogy kiderüljön az igazság, megsegítse az áldozatokat, megbüntesse a tetteseket, és megelőzze további bűncselekmények előfordulását. "Az elmúlt 14 napban kiderült, hogy az egyház egyes tagjai és lelki vezetői súlyos bűnöket követtek el. Nagyon sajnáljuk, amit tettek ezekkel a fiatalokkal és gyerekekkel, és kérjük bocsánatukat" - mondta Clemens Neck sajtóértekezletén.

A vizsgálat alatt álló papokról és apácákról többet nem árult el. Azonban elmondta, hogy felmerült a bűncselekmény gyanúja további két emberrel szemben is. Feltehetőleg nemi visszaélést követett el egy kiskorú ellen egy bizonyos Friedrich Z., akit hasonló bűncselekményért már egyszer, 1958-ban elítéltek, valamint egy bizonyos Georg Z. ellen, akit pedig 1969-ben ítéltek el hasonló ügyben.

Az egyházmegyében az utóbbi időben már mintegy háromszáz ember jelentkezett azzal a váddal, hogy diákkorában fizikai erőszakot, illetve nemi visszaélést követtek el ellene.

Berlin aktívan lép fel

A német kormány a korábbinál aktívabb szerepet kíván betölteni a katolikus, illetve más intézetekben elkövetett szexuális bűncselekmények feltárásában, és ennek érdekében különmegbízottat nevez ki. Az igazságügyi miniszter keddi bejelentése szerint a különmegbízott feladata lesz a történtek feltárásának, illetve az áldozatok kártalanításának koordinálása. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger közölte azt is, hogy a kormány - ettől függetlenül - szerdai ülésén hoz hivatalos határozatot arról a kerekasztal-konferenciáról, amely ugyancsak az elkövetett szexuális bűncselekmények feltárását, a hasonló esetek megelőzését, továbbá az áldozatok megsegítését célozza.


Nincsenek megjegyzések: