2010. március 5., péntek

Tőkés: Folytatni kell a kommunizmus perét

Folytatni kell a kommunizmus perét

erdon.ro
2010.03.05

Bihar megye - Tőkés László európai parlamenti képviselő pénteki váradi sajtótájékoztatóján kiosztott az újságíróknak két iratot, mely Csomay Árpád és Veres Attila református lelkészek állambiztonsági dossziéinak kivonatát tartalmazza.


http://kepek.erdon.ro/kepek/news-20100305-05412156-567856906.jpg
Tőkés László és Szilágyi Zsolt a pénteki sajtótájékoztatón


A dossziékban szerepel Csomay Árpád – aki jelenleg az egyházkerület generális direktora – esetében beszervezésének módja, illetve a róla begyűjtött információk jegyzéke, illetve abban Veres Attila jelentéseinek egy részét sorolják fel. Arra a kérdésünkre, hogy miért csak az ő jelentéseiket hozták most nyilvánosságra, Szilágyi Zsolt azt válaszolta: Molnár János Szigorúan ellenőrzött evangélium című könyvében több, a református egyházban tevékenykedő besúgó neve is szerepel. Tőkés László válaszában jelezte, hogy a most a sajtónak átadott dossziékban nem ugyanazok az adatok szerepelnek, melyek az említett könyvben megtalálhatók.

Képek

A sajtótájékoztatón szétosztották néhány fényképfelvétel nagyított másolatát is, amelyek egy korábbi Mecénás Bálon készültek. Tőkés László a 2000-ben az RMDSZ által parlamenti képviselőnek bejuttatni kívánt Fazakas László református lelkész kapcsán lobogtatta meg ezeket a felvételeket, melyeken az EP-képviselő megfogalmazása szerint „A hírhedt Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai-kormány alakjai jelennek meg. Bukásuk előtt érdemes retrospektív módon visszatekinteni ezekre a képekre. Ezek a mecénások károsították meg lépten-nyomon református egyházunkat. Úgy látszik, ez volt a feladatuk. Én nem vettem fel Lakatost semmilyen listára, csak néhány tényt fogalmaztam meg a múltjára vonatkozóan és a Temesvári Kiáltvány 8. pontja összefüggésében”. Az újságíróknak kiosztott három kép közül egyébként Lakatos Péter csak az egyik fotón látható, a másik két fotón a Magyar Szocialista Párt politikusai láthatók Markó Bélával, az RMDSZ elnökével.

Tőkés László kifejtette: az a tragikus és anakronisztikus helyzet áll elő, hogy az áldozat cinkosságot vállal a tettessel, a kényszerűségből besúgó személy még húsz év elteltével is őrzi a titkot. Ezt a titkot kell nekünk feltörnünk.

Tőkés László bejelentette, hogy pert indítottak a Reţeaua de Săptămânale Locale (Helyi Lapok Hálózata) médiavállalat, és az annak tulajdonában lévő Ghimpele de Bihor folyóirat főszerkesztője, Florin Budea ellen, akinek neve alatt a lap 2010 januári számában Tőkés, a szekuritáte alkalmazottja címen jelent meg cikk, melyet Aurel Caprariu volt szekustiszt elmondása alapján írt meg. „Ebben a cikkben olyan rágalmak hangzanak el, hogy jelenleg is a magyarországi titkosszolgálatok ügynöke vagyok, sőt még Hitlerhez is hasonlítottak.” Tőkés jelezte: a médiahálózat tulajdonosa Camelia Voiculescu, aki Dan Voiculescu médiamogul, volt besúgó lánya.

Sas Kálmán rehabilitációja

Az EP-képviselő kifejtette, hogy perújrafelvételt kezdeményeztek az 1959-ben halálra ítélt és kivégzett Sas Kálmán érmihályfalvi lelkész rehabilitációja ügyében. „Egyházunk kezdeményezte a rehabilitást, de a nemrégiben lezajlott tárgyaláson elutasították ezt a kérelmet, noha Sas Kálmánt már a kommunista rendszer áldozatának nyilvánították.” – fogalmazott Tőkés, aki bejelentette, hogy fellebbeznek az ügyben. Ezután jelezte, hogy Szoboszlai Aladár katolikus papot és 9 társát is kivégezték 1959-ben, de az ő esetükben már elfogadták a perújrafelvételi kérelmet.

Ragaszkodni az igazságtételhez

Ezt követően Tőkés László elmondta: Lakatos Péter RMDSZ-képviselő parancsnok-helyettese volt a bihari tűzoltóságnak a kommunista rendszerben, mely intézmény a Belügyminisztérium része volt, mely utóbbi a szekuritátének volt alárendelve. „Lakatosék támogatták azt, hogy Fazakas László lelkészt, akit abban az időben a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszttel tüntettek ki, de ma már senki nem vállalja, hogy kezdeményezte ezt a kitüntetést. Akkor már nyilvánvaló volt, hogy Fazakas a politikai rendőrséggel együtt dolgozott.”– fogalmazott.

„Újra kell indítani a kommunizmus perét, mert tapasztalhatjuk, hogy tovább működik a szeku, és reméljük, hogy Tismăneanu úr nem fogja abbahagyni az Oprea úr által elkezdett munkát, és már csak az áldozatok emlékére is ragaszkodni fognak az igazságtételhez” – jelezte Szilágyi Zsolt, aki kifejtette: felvetődik a kérdés, hogy miért nem kezdeményezték Lakatos Péter, Kiss Sándor és Szabó Ödön urak a Bihar megyei RMDSZ-ben az átvilágítást. Szilágyi jelezte: amikor ő volt a kihívója Lakatos Péternek a Bihar megyei RMDSZ-elnöki tisztségére, akkor Lakatost csak úgy tudták elnökké választani, hogy hirtelen megkétszerezték a helyi szervezetek számát.

Komoly tisztség

Szilágyi Zsolt elmondta: konkrét dokumentumuk nincs arról, hogy Lakatos szekustitszt volt, de mivel komoly tisztséget töltött be a kommunista belügyminisztériumi rendszerben, ezért azt kellett volna mondja, hogy nem ő a leghitelesebb személyiség ahhoz, a magyar közösség képviselője legyen.



Nincsenek megjegyzések: