2010. március 10., szerda

Biblia-tépésért áll bíróság elé a lengyel metálénekes

Biblia-tépésért áll bíróság elé a Behemoth frontembere

http://www.quart.hu/pic/orange/logo.gif

quart.hu
2010. március 10.

A nemzetközi hírű lengyel metálzenekar, a Behemoth frontembere még 2007 őszén tépett szét egy Bibliát lengyel színpadon. A törvény szerint ha két panasz érkezik ellene a vallásos érzület megsértése miatt, bíróság elé kerül: a második most, két és fél év késéssel futott be. Ha bűnösnek találják, két évet is kaphat.

http://www.quart.hu/image/article/main/.180x260/4788.jpg

Nergal (polgári nevén Adam Darski), a Behemoth frontembere még 2007 szeptemberében mutatta be performanszát Lengyelország területén, egy Gdyniában tartott koncerten. A katolikus egyházat "a világ leggyilkosabb vallásának" nevezte, a Bibliáról pedig kijelentette, hogy "szerintük szent könyv, szerintem viszont a hazugságok könyve. Basszák meg, bassza meg a képmutatás!" Ezután lapokat tépett ki egy Bibliából - mint az eseményről készült videó mutatja, a helyszínen megjelentek nagy örömére. 2008 elején azonban Ryszard Nowak feljelentést tett ellene.

Az Összlengyel Bizottság A Szekták Elleni Védekezésért vezetője arra a lengyel törvényre hivatkozott, amely bünteti az olyan cselekedeteket, amik vallásos érzületükben sérthetnek embereket. Ahhoz azonban, hogy bírósági ügy legyen egy ilyen vádból, legalább két hivatalos panasz szükséges. Mint azt lengyel lapokra hivatkozva a Blabbermouth megírta, a második panasz (vagy akár több is, ezt nem tudni) most érkezett; ezért Nergal hivatalosan is bíróság elé áll, és ha bűnösnek találják, akár két év börtönre is ítélhetik. 2008-ban már volt egy meghallgatás az ügyben; itt az énekes arra hivatkozott, hogy amit a színpadon tesz, az művészi munkásságának része, ráadásul nem is szándékozott senkit vallásos érzületében megsérteni. Szakértők azonban úgy vélekedtek: a Biblia minden egyes példánya minden körülmények között vallási szimbólum.

Természetesen Biblia-tépés nem csak a lengyelországi Behemoth-koncerten történt. A zenekar dobosa, Tomasz "Orion" Wróblewski egy interjúban azt magyarázta, hogy sokat beszélgettek erről, és arra jutottak, hogy egy Behemoth-koncertre Behemoth-rajongók mennek, akik ismerik a zenekart, a szövegeit, valamint a filozófiájukat is - legalább egy kicsit. Úgyhogy ha valakit vallásos érzületében sért az, ami a színpadon történik, az valószínűleg pont azért ment oda, hogy megsértsék. Egyébként a zenekar nem kíván egyetlen konkrét embert sem sérteni - kizárólag magát a vallást, amelyben a tagokat felnevelték.

Nem ez az egyetlen eset egyébként, amikor a Behemoth és Ryszard Nowak szembekerült egymással. Az utóbbi által vezetett bizottság ugyanis 2007-ben összeállított egy listát is "a sátánizmust propagáló" zeneakrokról, és azt akarta elérni, hogy ezek ne léphessenek fel Lengyelországban - bár ebből nem lett semmi. Akkor Nergal azt nyilatkozta, hogy ez biztos valami vicc, és szerte a világon sehol nem találkoztak ilyesmivel. Ráadásul az is meglepte, hogy a bizottság a zenekart "kinézete alapján ítélte meg", és nem kereste meg őket senki, hogy megtudakolja, miről szól a zenéjük. Továbbá úgy vélte, hogy Lengyelországnak számos komoly problémája van, amivel foglalkozni kéne a sátánistának vélt zenekarok listázgatása helyett.

Illusztrációnk a zenekar honlapjáról származik, itt tekinthető meg nagyban. Ugyanez a kép szerepel - mint arról a Behemoth oldala büszkén beszámolt - a lengyel Newsweek címlapján is (többek között a fényes kereszten éneklő Madonna mellett), a cikk illusztrációjaként, amely arról szól: "Mi bántja a katolikust? És büntessünk-e ezért?"


Nincsenek megjegyzések: