2010. március 7., vasárnap

Megtörtént-e az egyiptomi kivonulás? – Kolozsváron keresték a választ

Megtörtént-e az egyiptomi kivonulás? – Kolozsváron keresték a választ

http://kolozsvar.info/wp-content/themes/dr/img/kvlogo.png

kolozsvar.info
KMDSZ közlemény
2010. március 05.

„A történelem értelmezés, tükör- és az a lényeg, hogy minél tisztább legyen. Ezáltal egy úttá válik önmagunk és társadalmunk megismerésére” – hangzott el a Kolozsvári Magyar Történészhallgatók Egyesületének pénteki előadásán.

http://kolozsvar.info/wp-content/exodus.jpg

Szabó Csaba harmadéves történészhallgató 2010. március 5.-én az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) Jókai utcai székházában Exodus - mítosz és valóság címmel tartott előadást a Kolozsvári Magyar Történészhallgatók Egyesülete (KoMaTe) Ókor Szakosztály szervezésében. A mindenki által ismert bibliai esemény egyiptológiai megközelítésben került terítékre.

Az érdeklődők megismerkedhettek az Exodus körüli mítosz kialakulásának mozzanataival, valamint megtudhatták, hogy a régészeti kutatások megkezdésével újabb elméletek láttak napvilágot a témával kapcsolatban.

Szabó Csaba az előadás során rávilágított arra a tényre, hogy Egyiptom történelmét tekintve, még abban sem lehetünk biztosak, hogy melyik neves uralkodó idején valósult meg az Exodus.

A bemutató utolsó részében a jelenlévők az újszerű elméletekre csodálkozhattak rá, amelyek már akár cáfolni is hajlandóak az eddig valósnak hitteket. Az előadás egy interaktív beszélgetéssel végződött, a hallgatóság figyelmét ugyanis megragadták a nem mindennapi elképzelések.

Szabó Csaba kifejtette, hogy az Exodus mindennapjaink egy toposszerű története lett. „El kell ismerjük, hogy a mai tudomány szemszögéből több irányból és nyíltan képesek vagyunk megismerni egy eseményt vagy egy bibliai történetet. Egy ilyen kulturális örökséget, mint a Biblia, másképp is sokféleképpen tudunk látni és értelmezni” – zárta mondandóját a történészhallgató.

Nincsenek megjegyzések: