2010. március 29., hétfő

500 de preoti divortati, vaduvi sau despartiti din 16.000

Sinod Pentru a întări ideea de familie în rândul clericilor

Biserica în alertă: 500 de preoţi divorţaţi, văduvi sau despărţiţi din 16.000. Citeşte cum vrea Sinodul să-i mute din altar în corul bisericii

http://www.gandul.info/images/default/logo.gif

Gandul
2010.03.29.
Dan RADU


http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/5786554/2/sedinta-sinod-mediafax-foto.jpg?width=510

Preoţii care divorţează vor fi pedepsiţi n Foto: Mediafax/Andreea Balaurea


Pentru că numărul divorţurilor din rândul preoţimii a crescut, Sfântul Sinod va analiza în această vară posibilitatea de a înlătura clericii aflaţi în această situaţie din funcţiile de conducere în administraţia bisericească

Sfântul Sinod va analiza la şedinţa din această vară situaţia clericilor divorţaţi, văduvi sau despărţiţi şi recăsătoriţi care ocupă funcţii de conducere în administraţia bisericească la nivel de protopopiat, eparhie şi patriarhie, întrucât aceştia nu mai pot rămâne în aceste funcţii. Sfântul Sinod a hotărât în luna februarie că toţi clericii divorţaţi, văduvi sau despărţiţi şi recăsătoriţi, precum şi cei văduvi şi recăsătoriţi nu mai pot ocupa posturi de conducere în administraţia bisericească la nivel de protopopiat, eparhie şi patriarhie.

De asemenea, ei nu mai pot ocupa post de preot paroh, care este post de conducere, nu pot promova în alte parohii, nu pot fi propuşi şi nu pot primi ranguri bisericeşti, nu pot fi încadraţi şi nu pot funcţiona în învăţământul teologic, preuniversitar sau universitar, nu pot solicita mutarea de la o eparhie la alta decât cu observarea atentă a situaţiei canonice şi menţionarea acesteia în fişa personală, potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constatin Stoica, a declarat ieri că în cadrul Bisericii Ortodoxe Române sunt peste 500 de preoţi divorţaţi, văduvi sau despărţiţi şi recăsătoriţi din totalul celor 16.000 existenţi la nivel naţional. "Fiecare ierarh va aduce la cunoştinţă Sfântului Sinod situaţia cazurilor din eparhiile pe care le conduc şi măsurile luate. Vorbim de aproximativ trei la sută din preoţii aflaţi în această situaţie, dar nu ştim câţi dintre ei ocupă posturi de conducere. Aceasta vom putea afla la următoarea şedinţă a Sfântului Sinod care va avea loc în vară. Din păcate, numărul preoţilor care divorţează a crescut şi din acest motiv Sfântul Sinod a hotărât înăsprirea pedepselor în astfel de situaţii", a spus părintele Stoica.

Parohii divorţaţi din zone izolate vor fi transferaţi

Preoţii care divorţează şi se recăsătoresc vor fi sancţionaţi cu pedeapsa depunerii din treapta preoţiei, adică nu vor mai avea voie să slujească având funcţie de conducere. Totodată, în zonele izolate unde există în biserică un singur preot, acesta fiind paroh, şi care se află într-o astfel de situaţie, va trebuie să fie mutat la o altă biserică în care să slujească, dar fără a mai ocupa post de conducere, sau va rămâne în lăcaşul în care se află dar pe o treaptă inferioară, fiind adus paroh un preot de la altă biserică, a mai spus părintele Stoica.

Totuşi, dacă se va constata că preotul care a primit această sancţiune a fost părăsit de soţie şi are rezultate pastorale deosebite, acesta va putea lucra în administraţia bisericească, în activităţi filantropice, în activităţi cu caracter cultural-educaţional, în învăţământul de stat sau în posturi neclericale de cântăreţi bisericeşti pentru a nu fi îndepărtaţi din cadrul bisericii, chiar dacă nu mai slujesc la Sfântul Altar.

"Hotărârea are ca scop întărirea instituţiei familiei preotului ortodox prin măsuri pastorale care au rolul de a consolida şi evidenţia personalitatea religios-morală a preotului şi a întregii lui familii în comunitate, ca exemplu de trăire morală şi comportament creştin, precum şi ca factor esenţial pentru o bună pastoraţie a credincioşilor", a spus părintele Stoica. "În concluzie, soluţiile pastorale prevăzute de recenta hotărâre a Sfântului Sinod evidenţiază modalitatea de menţinere a ordinii canonice în Biserica Ortodoxă Română în paralel cu ajutorarea preoţilor divorţaţi sau divorţaţi şi recăsătoriţi", a mai spus părintele Stoica.


Nincsenek megjegyzések: