2010. március 12., péntek

Titkos terv a Vatikánban: eltörölhetik a cölibátust

Hoppá! - A Vatikán titokban a cölibátus eltörlésén dolgozik?

http://www.hirszerzo.hu/static/header_logo.gif

MTI / FH / Hírszerző
2010-03-12

Titokban a Vatikánban is mérlegelik a római katolikus papok kötelező nőtlenségének esetleges eltörlését - jelentette pénteken a La Repubblica című olasz lap.

A római újság szerint azonban a szentszék csak több évtizedes távlatban gondolja eltörölni a cölibátust. Az odáig vezető út szigorúan titkos átgondolását a Hittani Kongregáció egyik magas rangú tagjára, Claudio Hummes bíborosra bízták.

A kiszivárgott hírnek különös aktualitást ad, hogy a német katolikus egyház és a Vatikán pénteken a legmagasabb szinten egyeztet a németországi katolikus iskolákban korábban történt, közelmúltban nyilvánosságra került szexuális visszaélések ügyéről, amelyet többen a kötelező nőtlenség egyik következményének tartanak. A római lap meg nem nevezett forrása szerint a kötelező papi nőtlenség eltörlése ötven éven belül történhet meg.

"A Szentszék gondolkodni kezdett azon, ami igazi forradalomnak bizonyulhat, s a katolikusokat a protestánsokhoz közelítheti, akiknél a lelkészeknek családjuk lehet. (...) A magot, úgy tűnik, már elvetették" - írta a La Repubblica.

Az újság emlékeztet arra, hogy Hummes bíboros 2006-ban Rómában egyszer már kijelentette, hogy "a cölibátus nem dogma", igaz, azóta nem tért vissza erre a témára. Egy csütörtöki római szemináriumon viszont Hummes úgy fogalmazott, hogy a papi nőtlenség "az Úr ajándéka", amelyet meg kell érteni.

Minthogy a cölibátus pusztán az egyházi jogból ered, elvben meg is szüntethető. A római katolikus egyház azonban teológiai és történelmi okból is ragaszkodik hozzá. A XIX. századtól kezdve a cölibátus bírálata fokozatosan felerősödött, a II. Vatikáni Zsinattól (1962-1965) fogva pedig az egyházon belül is fellángolt a vita a kötelező nőtlenség problémájáról. A zsinat óta nős férfiak is fölszentelhetők diakónussá (szerpappá).

Eközben Robert Zollitsch freiburgi érsekkel, a német katolikus püspöki konferencia elnökével egyeztetett pénteken XVI. Benedek pápa a szexuális visszaélések megismétlődésének megakadályozása érdekében. Zollitsch a Vatikánban a pápai audiencia után ismételten bocsánatot kért a visszaélések áldozataitól. A német főpap egyben bejelentette: egy "különleges megbízatású" püspököt jelölt ki a németországi szexuális visszaélési és molesztálási esetek kezelésére.

Salzburg érseke megkérdőjelezte a cölibátust. Az ORF-nek, az osztrák állami tévének adott csütörtök esti interjújában Alois Kothgasser azt mondta: "megváltoztak az idők és a társadalmak, ezért az egyháznak fel kell tennie a kérdést: folytatja ezt a gyakorlatot, vagy változtat". A riporter feltette neki a kérdést, hogy érsekként érez-e szégyent a papok pedofil ügyei miatt. "Nagyon, és egyre inkább, amikor mind többet tudtam meg arról, hogy micsoda szenvedéseket okoztak fizikailag, lelkileg, és egyebekben" - mondta.

Alois Kothgasser a tévéinterjúban fejezte ki sajnálkozását az egyház hibái miatt a szexuális zaklatási ügyek feltárásában. "Új erőfeszítésekre, teljes őszinteségre van szükség, mert még mindig nincs meg a kellő nyitottság ezekben az ügyekben. Fel kell hagyni a félrebeszéléssel, különben oda a hitelességünk" - közölte a főpap.

Egyes osztrák katolikus papok szexuális visszaélési ügyeinek nyilvánosságra kerülése kapcsán, a hét elején Bécs bíboros érseke, Christoph Schönborn is felvetette, hogy az egyház áttekinthetné a cölibátust, ami szerinte kiváltója lehet a botrányos ügyeknek. A bíboros azonban hangsúlyozta: nem akarja megkérdőjelezni a Vatikánnak a nőtlenséggel kapcsolatos álláspontját.


Nincsenek megjegyzések: