2010. március 22., hétfő

Cleveland püspöke felszámolja a térség magyar közösségeit

Cleveland püspöke felszámolja a térség magyar közösségeit

Ádám Christopher
kanadaihirlap.com / erdely.ma
2010. március 14.

http://erdely.ma/uploaded/images/1844417_nagy.jpg

Bekiabálásokkal és tüntetésekkel fogadták az Ohio-i Akron városban élő magyar katolikusok Cleveland püspökét, aki erélyes tiltakozások ellenére kezdeményezte a térség magyar templomainak bezárásait. Richard Lennon püspök összesen 50 egyházközség felszámolását rendelt el, köztük a cleveland-i Szent Imre templomot, a Szent Margit templomot és az akroni Szent Szív egyházat. A döntés legvitatottabb része az, hogy a Szt. Imre Egyházközség például jelezte, hogy egy életerős, gazdaságilag stabil templomról van szó, mely anyagi gondokkal továbbra sem küzd. Valamennyi bezárt, illetve bezárásra váró magyar egyházközség hevesen tiltakozott a püspök döntése ellen és felháborodtak azon, hogy a katolikus egyházmegye egyetlen tollvonással és lelkiismeret furdalás nélkül biztos halálra itélt több mint száz éves amerikai magyar közösségeket.

Zárómisén tüntettek a püspök ellen

2010 Január 24-én hangzott el a zárómise az akroni Szent Szív (Sacred Heart) templomban, melyet Lennon püspök celebrált. A helyi magyarok videón örökítették meg az eseményt, melyet egy online videó-elosztó honlapra töltöttek fel. A felvételen látszik, hogy a mise alatt a magyar közösség számos tagja bekiabálásokkal és tüntetéssel fogadta a püspököt, akinek biztonsági emberi gyorsan kitessékeltek a tüntetőket templomukból. Az egyik tüntető emlékeztette Lennon-t, hogy ha máshol nem is, de Isten előtt felelni fog cselekedeteiért és e mondat heves tapsvihart váltott ki a templom padsoraiból. A hívek hagyományos magyar katolikus dalok éneklésével és ezt követően hosszú tapssal nyilvánították ki nem tetszésüket, miközben Lennon püspök kínos csendben és összetett kezekkel állt az oltárnál.

A helyzet akkor vált különösen feszültté, amikor egy amerikai magyar hölgy felsétált az oltárnál lévő püspökhöz és tökéletes angolsággal megkérte, hogy állítsa le a templombezárásokat. A püspök biztonsági emberei már nem tudták leállítani a tüntetőt, miután a padsorokban lévő hívek bekiabálva követelték, hogy engedjék szóhoz jutni a tiltakozót.

A püspök kioktatja a magyar közösséget

A tüntetések után, az eseményeket addig némán figyelő püspök elmondta, hogy megérti a felszámolásra itélt templomok szomorúságát és felháborodását. „Nem vagyok együttérzés nélkül”—deklarálta a püspök, mely mondat hangos nevetést váltott ki a padsorokból. „Nevethetnek, ha úgy gondolják, de amikor testvéreik hátul énekeltek nem sétáltam ki, hanem tiszteletemet mutattam (…) Önök tényleg azt hiszik, hogy én élvezem a templom bezárásokat?”—kérdezte kioktató hangnemben a püspök. A válasz a padsorokból félreérthetetlen és hangos volt: igen!”

„Mégis milyen örömet hozhat ez nekem?”—kérdezte az egyre inkább frusztrált püspök. A hívek válasza egyértelmű volt: „Pénzt hoz.” A püspök továbbra is azt állította, hogy a templombezárások (és az épületek, illetve földek feltehető eladása) egy fillért sem hoz az egyházmegye kasszájába.

De néhány perccel később kiderült, hogy a püspök templombezárási tervét valóban a pénz vezérelte. A bezárandó Ohio-i magyar egyházközségek anyagi helyzete általában stabil, de mint ahogy Lennon az akroni magyarság előtt is kifejtette, vannak olyan egyházközségek melyek sokkal szerencsétlenebb helyzetben találják magukat. Éppen ezért a magyar közösség a katolikus egyház újraelosztó rendszer áldozatává vált.

A bezárandó magyar közösség templomában beszédet mondó püspök egyszer sem említette néven a magyarságot. Lennon egy percig sem foglalkozott a modern multikulturális valósággal: az etnikai templomok köztudottan nem kizárólag vallási közösségek, hanem a kisebbségi kulturák otthonaként szolgálnak.

Bajnai is közbelépett, de sikertelenül

Az 1915-ben megalakult Szent Szív Templom mellett a püspök szintén bezárta a környékbeli Szent Margit Egyházközséget. Mindkét történelmi épületet várhatóan lebontják és még az is lehet, hogy a romboló munkát éppen a püspök dózerei végzik el. Ugyanis a fennálló, de egyházi funkciót nem betöltő épületekre esedékes adó kifizetése kötelező, ennek pedig várhatóan nem kiván eleget tenni Lennon püspök.

A jelek szerint Bajnai Gordon magyar miniszterelnök a tőle tehetőt már megtette az egyház bezárási ügyben, azonban mindezt sikertelenül. Bajnai levélben kérte a térségbeli magyar egyházak megmentését. Polgár Viktor, a Magyar Köztársaság new york-i főkonzulja is arra kérte Lennont, hogy egy személyes találkozás kereteiben beszélhessenek a magyar közösségek felszámolásáról. Lennon azonban jelezte, hogy nincs miről tárgyalni.

De úgy tűnik, hogy Lennon nem csak a templomok megmentését szolgáló tárgyalásoktól zárkózik el, hanem attól is, hogy a lebontásra itélt magyar templomokból megmeneküljenek a magyarság számára értékes üveg-ablakok. Bajnai ajánlotta, hogy a Magyar Miniszterelnöki Hivatal az amerikai magyar közösség világi szervezeteivel együtt felvásárolná a díszes ablakokat, de Lennon ennek a kérésnek sem engedett.

A 185 családnak lelkiotthont adó Szent Szív Templom bezárásával súlyos veszteséget szenvedett a helyi magyar közösség, hiszen a Cserkészet és a Magyar Iskola is az egyház épületében tevékenykedett. A Szent Szív és Szent Margit bezárása után, június 30-án a clevelandi Szent Imre Egyházközségre ugyan ez a sors vár. Így a clevelandi agglomerációban egyetlen magyar templom, a kimondottan rossz közbiztonságú körzetben lévő Szent Erzsébet Egyházközség maradhat életben.


Nincsenek megjegyzések: