2010. március 8., hétfő

Református lelkészek Tőkés besúgólistáján (MTI)

Református lelkészek Tőkés besúgólistáján

MTI / impulzus.ro
2010.03.08.


Több romániai református lelkész neve is szerepel azon a Tőkés László volt református püspök és jelenlegi európai parlamenti képviselő által nyilvánosságra hozott listán, amely szerint besúgói voltak az egykori romániai kommunista hatalmat kiszolgáló Securitate titkosszolgálatnak.

http://www.impulzus.ro/files/news/mn_1268043365tokes.jpg

A Krónika és az Új Magyar Szó című erdélyi napilapok hétfői számukban beszámolnak arról, hogy a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) nemrég leköszönt püspöke újabb, az egyházat megfigyelő tartótisztek, besúgók és megfigyeltek nevét tartalmazó névsort tett közzé. Tőkés szerint Veres-Kovács Attila nagyvárad-olaszi lelkipásztor, Csomay Árpád, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) generális direktora, valamint Mikló Ferenc nagyszalontai esperes is együttműködött a titkosszolgálattal. Veres-Kovács Attila neve korábban már szerepelt besúgóként Molnár János tavaly nyáron megjelent, Szigorúan ellenőrzött evangélium című dokumentumkötetében, most azonban Tőkés részletes kivonatot adott közre a Katona fedőnéven jelentő nagyvárad-olaszi lelkipásztor állambiztonsági dossziéjából.

Veres-Kovács elmondta, hogy többévnyi zsarolás után valóban aláírt egy beszervezési nyilatkozatot, de sajnálatosnak tartja, hogy volt püspöke nem veszi figyelembe, milyen körülmények között születtek az aláírások. A lelkipásztor szerint azért éppen az ő és Csomay Árpád dossziéja került most nyilvánosságra, mert Tőkés püspökké való második újraválasztásakor ők ketten próbáltak érvényt szerezni annak az 1990-ben született zsinati törvénynek, miszerint egy püspököt csak egyszer lehet újraválasztani - írja a Krónika.

Mikló Ferenc nagyszalontai esperes a lapnak elmondta: harmadéves egyetemista volt, amikor megkörnyékezte a kommunista titkosszolgálat. Rámutatott: azért írta alá a beszervezési nyilatkozatot, mert megfenyegették, hogy kirúgják a teológiáról. Mikló elismeri, hogy nyolc jelentést írt a Securitaténak, mindegyiket zsarolás hatására. Az esperes szerint Tőkés László most azért vetette fel ismét a múltját, mert a KREK év végi általános tisztújításán ismét indulni fog a püspöki tisztségért. A tavaly novemberben rendezett időközi püspökválasztáson Mikló 14 szavazattal maradt alul Csűry István jelenlegi püspökkel szemben.


5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez a 14 szavazatról szóló kijelentés önmagában nem állja meg a helyét: azt is tegyük hozzá a tavalyi püspökválasztáshoz, hogy a gyülekezetek több mint kétharmada jelölte a püspöki tisztségre ft. Csűry Istvánt.

Stud. Theol. írta...

http://stud-theol.blogspot.com/2009/11/kiralyhagomellek-csury-istvan-lett.html

SIG írta...

Hol tudnam megrendelni Molnar Janos konyvet?

Stud. Theol. írta...

Nagyváradról csak személyesen, ha van az Illyés Gyula könyvesboltban. De email-ben megrendelhető postai kézbesítéssel az Erdélyi Református Egyházkerület (Kolozsvár) honlapján keresztül.

Iratterjesztés:
http://portal.reformatus.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=82&Itemid=58

Email: iratterjesztes@reformatus.ro

SIG írta...

Koszonom.