2010. március 29., hétfő

Pedofília és cölibátus (Metazin)

Pedofília és cölibátus

http://metazin.hu/themes/metaziner/images/metazin.jpg

Metazin
2010. március 29.

A liberális katolikus teológus szerint a pedofilbotrány átfogó egyházi reformokat tesz szükségessé. Mindenekelőtt a cölibátus középkori szabályának felülvizsgálatát. A meleg katolikus publicista szerint még a pápa lemondása is indokolt lenne.

„Robert Zollitsch freiburgi érsek pápai meghallgatása után arról számolt be, hogy XVI. Benedeket mélyen megdöbbentette, és rendkívüli módon nyugtalanítja a pedofil papok esete. Zollitsch elnézést kért az áldozatoktól, és felvázolta a szükséges egyházi reformokat. Ám sem ő, sem a pápa nem beszélt arról a kérdésről, amelyet a pedofilbotrány után nem lehet megkerülni” – olvassuk a National Catholic Reporterben.

A cikk szerzője Hans Küng német teológus, a katolikus egyház liberális szárnyának talán legismertebb képviselője. Az 1928-ban született Hans Küng katolikus hittudós, a Tübingeni Egyetem emeritus professzora. XXIII. János zsinati tanácsadóvá nevezte ki. A Vatikán 1979-ben megvonta tőle a jogot, hogy az egyház által elismert teológiai karon tanítson, de pap maradhatott. Mint arról a Metazin is beszámolt, Küng élesen bírálta, és a II. Vatikáni Zsinat toleráns szellemének elárulásával vádolta II. János Pál pápát. Ősellenségéről, a konzervatív XVI. Benedekről még rosszabb véleménnyel van: Ratzingert „mosolygó inkvizítornak” nevezte, módszereit pedig egyenesen a KGB gyakorlatához hasonlította.

Küng szerint a pedofilbotrány legfontosabb tanulsága, hogy a papi cölibátus középkorból származó eszméje tarthatatlan: a természetes és normális szexuális vágyak elfojtása beteges hajlamokhoz vezet. Ráadásul a cölibátus a bibliai tanítással is ellentétes, hiszen a Szentírás kifejezetten támogatja az egyházi személyek házasságát.

A botrány másik fontos tanulsága – írja Küng –, hogy a Vatikánnak sokkal átláthatóbban kell működnie. Az elmúlt hetekben ugyanis kiderült, hogy az egyház vezetői tudtak a pedofil papok által elkövetett bűncselekményekről, ám eltussolták az ügyet. Sőt, mint arról a New York Times tényfeltáró riportja beszámolt, Ratzinger személyesen is érintett a visszaélések elkendőzésében. „Ideje, hogy XVI. Benedek elismerje személyes felelősségét. Legalább egy mea culpa erejéig.”

Andrew Sullivan meleg katolikus publicista nem érné be a pápai bocsánatkéréssel. Szerinte a katolikus egyház olyan mély válságba került, hogy csak az átfogó reformok biztosíthatják a túlélését: a cölibátus eltörlése és XVI. Benedek lemondása.

A L’Osservatore Romano, a Szentszék napilapja vezércikkben cáfolta a New York Times állításait. „A katolikus egyház és a pápa elleni rágalmazó médiakampány évszázados stratégiába illeszkedik” – mondta erről Camillio Ruini bíboros, a Vatikán kulturális bizottságának elnöke. „A papi cölibátust hibáztatóktól azt kérdem, nem lenne-e helyesebb elismerni, hogy a nemi eltévelyedések az emberi nem egész történetét végigkísérik, de korunkban a sokat éljenzett ’szexuális felszabadítás’ révén további ösztönzést kaptak?”

Ruini bíboros szerint tehát a házasság nem mentené meg a papokat a pedofil bűnbeeséstől. Ezzel tulajdonképpen elismerte, hogy a modern, züllött világban a papok nehezen tudnak önmegtartóztató életet élni. És mivel a világ erkölcsi megújulása rövid távon lehetetlen, a Vatikán szigorúbb ellenőrzéssel és a felfedezendő bűnök nyilvánosságával próbálja meg a pedofil bűncselekményeknek elejét venni.


Nincsenek megjegyzések: