2010. március 18., csütörtök

Templomépítésre megy el az egyházaknak kiutalt pénz 90%-a

Templomépítésre megy el az egyházaknak kiutalt pénz 90%-a

http://itthon.transindex.ro/images/ujc09/ujlogo.gif

transindex
2010. március 17.

Kovászna megyéből kevesebb pályázat érkezik a Vallásügyi Államtitkárságra, mint az országos átlag, ezért Kovászna Megye Tanácsának meghívására a pályázási lehetőségek kapcsán tartott felvilágosító előadást az államtitkárságon a magyar történelmi egyházak szakreferenseként tevékenykedő Nagy Mihály Zoltán.

A szakreferens szerdán Sepsiszentgyörgyön, majd Kézdivásárhelyen ismertette részletesen a háromszéki plébánosoknak, lelkipásztoroknak a Vallásügyi Államtitkárságra letett pályázatok műhelytitkait, kezdődően onnan, hogy a térképen a bukaresti székhelyet is megmutatta, majd az űrlap kitöltését magyarázta el, és néhány buktatóra is felhívta a jelenlevők figyelmét.

Többek között a műemléktemplomok restaurálásánál kell figyelni arra, hogy amennyiben „A” besorolású épületről van szó, csak szakirányú engedéllyel rendelkező cég végezhet javítási munkálatokat. „A törvény értelmében például a magyar vagy latin nyelvű egyházi pecsétet nem fogadják el, ezért mindenkit arra kérünk, hogy készíttessen román nyelvűt is, ezekre az esetekre” – hangsúlyozta az államtitkárság elvárásait Nagy Mihály Zoltán. A szakreferens arra is felhívta a figyelmet, hogy a leadott pályázatokból egy másolatot mindig tartsanak meg, egy példányt pedig küldjenek el a püspökségre, mert így utólag is elő lehet keresni a dokumentációt.

A Vallásügyi Államtitkárságnál templomépítésre, javításra, de rendezvények szervezésére, szociális tevékenységekre és egyházi múzeumok támogatására is lehet kérni pénzt. Arra azonban Nagy Mihály Zoltán felhívta a figyelmet, hogy a román kormány által biztosított keret 90%-a templomépítési és templomjavítási munkálatokra megy el, ugyanis az ortodox egyházi kultúrában nincs jelen a szociális tevékenység, ezért nem nagyon értik, a magyar történelmi egyházak miért kérnek erre támogatást.

Tavaly hozzávetőlegesen 40 millió lejt osztott ki pályázati úton a Vallásügyi Államtitkárság, ebből több mint 3 milliót kaptak a magyar történelmi egyházak.


Nincsenek megjegyzések: